Беленюк прокоментував списки спортсменів, які не повернулися до України

Місяць тому Мінспорту опублікувало список спортсменів, які отримали спеціальний дозвіл на виїзд за кордон, але не повернулися вчасно. Вирішити такі випадки дуже складно, а заборона повного виїзду - не рішення. Про це у ексклюзивному інтерв'ю "Главкому" заявив український олімпійський чемпіон та народний депутат Жан Беленюк.

За його словами, проблема виїзду спортсменів за кордон вирішується наступним чином. Федерація подає документи в Мінспорт відповідно до календаря міжнародних змагань, де вказується, який представник України їде на ці змагання і коли він повинен виїхати. Перед виїздом спортсмени пишуть заяви, в яких зобов’язуються повернутися в зазначений термін. На підставі цих документів Мінспорт подає запит на прикордонну службу, яка випускає їх за кордон.

Щодо тих, хто вже знаходиться за кордоном і вирішив не повертатися, на це має впливу важко. Це стає вже питанням особистих цінностей людини, і передбачити таке важко. Тому чи треба забороняти виїзд усім або не уникнути таких моментів. Але тренери повинні розуміти ці ризики, оскільки вони несуть відповідальність разом з федерацією, які не змогли запобігти таким ситуаціям.

Щодо футбольних легіонерів, які не повернулися з-за кордону, Беленюк вважає, що для них потрібна інша система, оскільки сезон клубної гри триває більшу частину року. Вони потрапили до списку, оскільки виїжджали грати за збірну, а потім продовжили грати за кордоном за клубом, порушивши угоду з Мінспортом. Хоча всі розуміють цю ситуацію і підтримують українських футболістів, які грають за зарубіжні команди. Але коли людина виїжджає і говорить, що не бачить своєї майбутньої в Україні й користується можливістю виїхати і не повернутися, то це порушення і ці люди потрапляють до списку.

Нагадаємо, що у списку ухилянтів, які не повернулися з-за кордону, присутні футболісти Михайло Мудрик, Артем Довбик, Віктор Циганков, Анатолій Трубін та Ілля Забарний.

Згідно з рішенням Кабміну, спортсменам та тренерам дозволено виїзд за кордон, де вони можуть перебувати до 30 днів або більше, якщо беруть участь в іншому заході. Ця обмеження не стане проблемою для спортсменів, оскільки це може призвести до зупинки українського спорту.