Білий дім різко розкритикував республіканців через спробу посіяти хаос із шатдауном

Майк Джонсон, спікер Палати представників, підготував резолюцію щодо тимчасового продовження фінансування перед новим урядовим шатдауном у США. Він запропонував різні терміни для різних державних структур, але цей документ отримав критику і був відкинутий як у Білому домі, так і в Сенаті, повідомляє Укрінформ.

За допомогою резолюції Джонсон намагався забезпечити найкращу позицію республіканців у Палаті представників у боротьбі за перемогу консерваторів. Вона передбачала кінець традиції великих законопроєктів з витратами перед різдвяними канікулами, які спричинюють перевантаження і абсурдність.

Резолюція щодо тимчасового продовження фінансування є звичайним кроком для американського Конгресу, що допомагає уникнути урядового шатдауну та дає час партіям для узгодження бюджету на новий фінансовий рік. Зазвичай ці документи містять строк, до якого фінансування уряду продовжується в рамках минулого року.

Однак поточний законопроект від республіканців-консерваторів передбачає різні терміни для різних державних структур. Кошти для військових і ветеранських програм, сільського господарства та продовольчих агенцій, а також міністерств транспорту та житлово-комунального господарства й міського розвитку мають виділятися до 19 січня. Фінансування Держдепартаменту, мін'юсту, мінторгівлі, мінпраці, а також сфер охорони здоров'я та соціальних служб пропонується продовжити до 2 лютого.

Резолюція республіканців-консерваторів зустріла гостру критику в Сенаті, контроль якого перебуває в руках демократів. Вони заявили, що ця резолюція не буде прийнята верхньою палатою. У Білому домі навіть назвали цей документ "рецептом для посилення республіканського хаосу та ризику урядового шатдауну".

Білий дім в своєму заяві зазначив, що такі дії республіканців під загрозу ставлять критичні аспекти національної безпеки та внутрішні пріоритети. Консерватори готові припинити фінансування військових, які виконують бойові завдання, для досягнення своїх політичних цілей.

Білий дім закликав республіканців Палати представників звернути увагу на проблему політичної розбіжності й працювати у двопартійному режимі, а не спричиняти урядовий шатдаун.

Члени Палати представників США досі не прийняли рішення, як уникнути шатдауну після 17 листопада, коли закінчиться дія тимчасового бюджету. Законопроєкт Джонсона не містить допомоги Україні та Ізраїлю.