Бренди, від яких варто відмовитися: хто отримав найбільший прибуток у Росії торік

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато міжнародних компаній припинили свою діяльність на території агресора. Але є деякі відомі бренди, які продовжують спонсорувати Росію. Дослідники з Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції НаУКМА та Київської школи економіки проаналізували, хто отримав найбільший прибуток в РФ у 2022 році.

Хоча триває війна Росії проти України вже майже два роки, світові бізнеси продовжують діяти на ринку агресора, ігноруючи заклики припинити співпрацю з країною, що вчиняє агресію та приносить смерть.

Серед роздрібних компаній та підприємств зі споживчими товарами найбільший прибуток (приблизно 8 млрд доларів) отримала французька компанія Leroy Merlin, власник торгових мереж, які спеціалізуються на будівництві.

Під час російського вторгнення в Україну в 2022 році, компанія відмовилася зупинити свою роботу на російському ринку та не приєдналася до бойкоту Росії.

Навесні цього року компанія Leroy Merlin оголосила про намір передати свій бізнес у Росії місцевому керівництву. Проте пізніше вони відсікли зв'язки зі своїм українським офісом і заявили, що збільшать поставки товарів до країни-агресора.

Також великий прибуток (понад 4 млрд доларів) у Росії отримала компанія "Ашан". Вони також не відрізняються від інших згаданих брендів. Під час російської агресії в 2022 році, компанія також відмовилася припинити свою роботу на російському ринку та не долучилася до бойкоту Росії.

Крім того, французький підрозділ компанії Auchan продовжував платити податки до бюджету країни-терориста, поставляв товари російським військам на окуповані українські території в якості гуманітарної допомоги та сприяв набору призовників для військкоматів.

Ще одна компанія, яка не соромиться бути присутньою в Росії і продовжує фінансувати вбивства мирних жителів в Україні, - METRO. Ця компанія також має сильні зв'язки з російською верхівкою. Наприклад, у 2019 році METRO заявила про перехід до франчайзингового проекту продуктових магазинів "біля дому" - "Фасоль" з партнерством з російським Сбербанком. Ця програма діє й досі.

У той же час, коли всі цивілізовані підприємства відмовилися співпрацювати з картками "Мир", випущеними російським Ощадбанком, який перебуває під санкціями, турецька мережа METRO продовжувала приймати ці картки для оплати без проблем.

Також варто утриматися від покупки товарів таких брендів, як Johnson's, Colgate, Palmolive, Kotex, Huggies, Kleenex.

Серед виробників їжі та напоїв найбільший прибуток в Росії отримала компанія PepsiCo (США) - понад 4,6 млрд доларів. Ця американська компанія володіє багатьма відомими брендами, такими як Pepsi, 7UP, Mirinda, "Садочок", Sandora, "Слов'яночка", "Чудо", Lays, "ХрусTeam", Doritos, Cheetos, "Агуша", Evervess, Aqua Minerale, "Марійка".

Компанія PepsiCo почала свою діяльність на території РФ і СРСР вже досить давно, у 1974 році вона відкрила свій завод з виробництва газованих напоїв в Новоросійську і досі продовжує працювати там. Крім цього, компанія цинічно використовує українські бренди "Садочок" і Sandora для заробітку у Росії.

Навіть якщо прибуток від російського ринку становить лише 2% від загальної діяльності компанії Nestle (але майже 3 млрд доларів), вона до цих пір не наважилася покинути ринок держави-терориста. Вони пояснюють це необхідністю забезпечення населення Росії товарами первинної необхідності і турботою про своїх російських співробітників.

Nestle є однією з найбільших компаній у світі з виробництва харчових продуктів та напоїв. Вони виробляють розчинну каву, мінеральні води, шоколад, морозиво, молочні продукти, дитяче харчування, корм для домашніх тварин та багато іншого. У їхній лінійці продукції є понад 2000 брендів, включаючи KitKat, Nescafé, Nesquik, Nestea та багато інших.

На початку 2022 року у швейцарській компанії було сім фабрик на території Росії. Після початку російської агресії в Україні, компанія оголосила про призупинення експорту й імпорту в Росію, за винятком товарів первинної необхідності. Проте їхня продукція все ще продається на полицях російських магазинів, включаючи сніданки Bystrow, супи та бульйонні кубики Maggi, корм для тварин Purina, шоколадні батончики та каву Nespresso.

Також у жовтні 2022 року, компанія приховано завезла на територію Росії технічне обладнання під прикриттям сухої молочної суміші. Це свідчить про те, що компанія намагається розвивати свій бізнес там.

І не варто забувати, що війну також спонсорує компанія Mars, яка володіє брендами, такими як Snickers, Milky Way, Twix, Bounty та інші. Крім того, вони також виробляють жувальні гумки Orbit і Wrigley's, а також корми для домашніх вихованців Pedigree, Royal Canin і Sheba.

Серед виробників алкоголю та тютюну найбільший прибуток у РФ має компанія Philip Morris - майже 8 млрд доларів. Вони володіють такими брендами, як Marlboro, Parliament, Bond, Chesterfield, L&M, Next, HEETS для системи нагрівання тютюну IQOS. Ще одна провідна компанія в цій сфері - Japan Tobacco International, частка ринку якої в Росії становить приблизно 34,9%. До їхнього портфеля входять такі бренди, як Winston, LD, Mevius, Camel, Sobranie.