Українцям у Німеччині підказали, як оформити "сірий" паспорт

Українці в ЄС можуть оформити "сірий" паспорт для проживання

Багато українців, які змушені залишити свої будинки через війну, зіткнулися з проблемою оформлення документів за кордоном. Черги в консульствах величезні, а терміни обробки запитів затягуються, адже поки що неясно, коли знову почнеться видача закордонних паспортів.

Оформлення "сірого" паспорта в ЄС

Одним із варіантів є оформлення паспорта іноземця, також відомого як "сірий" паспорт. Це документ, який видають людям, які не мають громадянства країни проживання. Він дозволяє легально перебувати на території країни, працювати, навчатися та мати сім'ю.

Важливо, що "сірий" паспорт видається на обмежений термін, зазвичай 1-3 роки, і є офіційним посвідченням особи.

У Німеччині "сірий" паспорт для українців називається Reiseausweis für Ausländer (дорожній документ іноземця). Він видається біженцям та особам без громадянства.

Цей документ містить біометричні дані, але не є офіційним посвідченням особи. Термін його дії до 3 років, і він також дає право подорожувати в інші країни ЄС.

Процес оформлення "сірого" паспорта в Німеччині

Процес оформлення Reiseausweis für Ausländer у Німеччині досить складний. Спочатку необхідно довести справжню потребу в документі. Після цього доведеться зібрати пакет документів. І лише після цього можна буде подати заявку.

Якщо оформлення "сірого" паспорта неможливе, важливо зв'язатися з консульством України в країні перебування та уточнити терміни обробки запиту на паспорт.

Інші варіанти оформлення документів

Крім того, можна розглянути інші варіанти: отримання документа тимчасового посвідчення особи або довіреності на оформлення документів.

Додамо, що раніше в Офісі президента України відповіли, де українці зможуть отримати закордонні паспорти.