Бюджетні суперечки в ЄС можуть позбавити Україну 50 млрд євро – Financial Times

Згідно зі статтею видання Financial Times, лідери Європейського Союзу можуть не виконати свої обіцянки щодо підтримки України під час війни з Росією. Внутрішні суперечки в ЄС стосовно фінансування та майбутнього України загрожують ключовим угодам, які були укладені з Києвом кілька місяців тому.

Необхідна військова та економічна підтримка, вартістю понад $110 млрд, для України може бути заборонена через позицію деяких республіканців у США, які блокують безкоштовну допомогу у розмірі $61,4 млрд. Також, за словами офіційника ЄС, домовитися про виділення $50 млрд з загального бюджету буде "дуже-дуже важко".

Країни-члени ЄС не досягли угоди стосовно поповнення спільного бюджету, включаючи фінансування для України, навіть перед самітом у Брюсселі, який відбудеться 14-15 грудня. Це призвело до занепокоєння офіційних осіб, які беруть участь у дискусіях.

Політична ситуація в Європі також ускладнюється. Герт Вілдерс, ультраправий політик, переміг на виборах в Нідерландах, виступаючи проти ЄС та підтримки України. Постанова Верховного суду Німеччини про обмеження нових державних запозичень також ускладнює переговори. Натомість, Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини, загрожує накласти вето на переговори про вступ України до ЄС. Це може відбутися лише через багато років, відповідно до його заяви.

Офіційний пакет допомоги, який складає 50 млрд євро, включає 17 млрд у вигляді грантів та 33 млрд у вигляді кредитів, призначених для бюджетних та економічних потреб України до 2027 року. Деякі чиновники вважають саміт, який відбудеться 14-15 грудня, вирішальним моментом для України. Розгорнутий обговорення про фінансування викликає неоднозначність та розбіжності серед учасників. Однак, варто зауважити, що можливий компроміс.