Ціна електроенергії у Німеччині: громадяни отримали погану звістку

У Німеччині ціни на електроенергію можуть ще більше зрости наступного року, оскільки субсидії більше не будуть доступні. Цю новину поширив глава Федерального мережевого агентства Клаус Мюллер. Він зауважив, що рівень цін вищий, ніж до енергокризи і не зміниться найближчим часом. Клаус Мюллер вважає, що ера дешевої енергії закінчилася, адже використовується велика кількість традиційно виробленої енергії. Водночас, голова Федерального мережевого агентства попереджає, що мережеві збори також значно подорожчають і провайдери передадуть їх на споживачів.

Згідно з розрахунками Німецької асоціації енергетичної та водної промисловості, мережна плата за електроенергію становить близько 21% від загального рахунку. Муніципальні комунальні служби вже оголосили про підвищення цін на електроенергію від 32% і більше.

Крім того, збільшиться наступного року і ціна на газ для кінцевих споживачів, оскільки збір за вуглекислий газ зросте. Також з 1 березня зниження ПДВ на газ і централізоване теплопостачання буде скасовано, що призведе до їх оподаткування за ставкою 19% замість 7%.

Водночас, у Німеччині триває стійке зниження цін на житлову нерухомість. Протягом третього кварталу 2023 року вартість житла впала на 10,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Експерти називають цю ситуацію серйозною кризою в секторі нерухомості, найбільшою за останні десятиліття. Вони пояснюють це спекулятивним ціновим міхуром, який розірвався і знаменує кінець періоду швидкого зростання цін.