"Ціна відвойованої землі – вбиті солдати" – The Economist

Стаття у виданні The Economist

Темпи українського контрнаступу вже кілька тижнів перебувають у центрі уваги міжнародних заголовків. Для Анастасії Замули наслідки виявилися більш відчутними. Вона - співзасновник "Цвіту", жіночої волонтерської організації, яка підтримує українські підрозділи на передовій. Її заклики до краудфандингу не мали успіху, оскільки надії на швидкий прорив згасли. Тепер вона каже, що її увага спрямована на те, щоб консультувати змучених солдатів кожного разу, коли вона їх бачить.

"Ідея контрнаступу це блаженство, коли говориш про це, сидячи у кріслі. Набагато важче, коли розумієш, що це означає темряву, смерть та розпач", каже вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Суспільний настрій похмурий. Критика президента Володимира Зеленського посилилася і причини невдоволення зрозумілі. Колись пообіцявши марш на Крим, окупований і анексований Росією з 2014 року, політичне керівництво в Києві тепер наголошує на більш реалістичних очікуваннях.

"Ми не маємо права критикувати військових, сидячи тут, у Києві", каже Сергій Лещенко, радник керівника Офісу президента.

Він порівняв розчарування від швидкості контрнаступу з нетерплячими клієнтами, які чекають на свій латте з льодом у численних хіпстерських кафе столиці.

Кожен метр вперед має свою ціну в крові

"Це не той кінь, якого можна хльостати, щоб він їхав швидше. Кожен метр уперед має свою ціну у крові", каже він.

Керівництво України особливо незадоволене тим, що західна зброя досі не надійшла до обіцяної кількості. Це "засмучує та демотивує", каже Лещенко.

Двозначність союзників щодо постачання новітньої зброї та перспектива переобрання президентом США Дональда Трампа наступного року посилили занепокоєння України. Джерело в Генштабі каже, що Україна отримала лише 60 танків Leopard, незважаючи на обіцянку сотень. Машин для розмінування особливо мало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

"У нас просто немає ресурсів для лобових атак, про які нам говорить Захід", говорить джерело.

Відсутність повітряного прикриття ще одна проблема. Джерело додає, що українська армія ніколи не заплющувала очі на проблеми прориву російських мінних полів та ліній оборони без переваги у повітрі. З цієї причини Київ відтягував контрнаступ так довго, як міг. Після невдалого старту на початку червня, коли дві навчені на Заході бригади втратили на мінних полях незручну кількість людей та техніки, початкові плани були скориговані. З того часу Україна приділяє пріоритетну увагу збереженню своєї армії.

"Ми більше не плануємо операції, які передбачають великі втрати. Наголос зараз робиться на приниження противника: артилерія, безпілотники, РЕБ і так далі", каже джерело.

20 серпня прем'єр-міністри Нідерландів та Данії заявили, що, починаючи з нового року, подарують Україні до 61 літака

20 серпня прем'єр-міністри Нідерландів та Данії заявили, що, починаючи з нового року, подарують Україні до 61 літака.

В останні дні ЗСУ досягли важливих успіхів на вирішальному південному театрі військових дій і, можливо, прорвали достатню кількість мінних полів, щоб дістатися першої з трьох ліній російських укріплень у кількох місцях. Вони також погіршили оперативний резерв та логістику Росії. Тим не менш, через 2,5 місяці Україна ще дуже далека від своєї стратегічної мети - наблизитися до Азовського моря і, таким чином, перерізати захоплений Росією сухопутний коридор у Крим до дощів наприкінці жовтня, коли бруд ускладнить прохід.

Похмурі настрої поширюються і на українську політику, яка більшу частину війни перебувала у застої. Усі літо ходили чутки, що офіс Зеленського може оголосити дострокові парламентські та президентські вибори. Логіка така, що йому краще добитися переобрання, залишаючись національним героєм, ніж після того, як його змусять до мирних переговорів, які можуть вимагати непопулярного припинення вогню або великих територіальних поступок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

"Будь-які вибори, якщо відбудуться, будуть референдумом для Зеленського. Окрім головнокомандувача Валерія Залужного, який зайнятий управлінням війною, він зараз не має явного конкурента. Команда Зеленського розуміє, що це може змінитись", каже політолог Володимир Фесенко.

Проведення виборів під час війни, коли до 6 млн громадян України проживають за межами країни, а сотні тисяч борються далеко від дому, було б складним процесом. Військовий стан виключає вибори, а це означає, що парламент має схвалити зміну виборчих правил. Спочатку йшлося про проведення обох виборів цієї осені, але зараз для цього вже занадто пізно - адже джерела, близькі до президентської адміністрації, наполягають, що ця ідея була виключена. У будь-якому випадку опитування показує, що команді Зеленського буде складно переконати громадян у необхідності дострокового голосування.

"На це просто немає попиту. Населення спантеличено самою ідеєю", каже Любомир Мисів із соціологічної групи "Рейтинг".

За відсутності військового прориву мирні переговори з Росією ще важче продати. Щоправда, були деякі ознаки зміни настрою у несподіваних напрямках. На початку серпня український снайпер, який бився біля Бахмута, спричинив фурор, відкинувши можливість того, що Україна колись повністю поверне собі свою територію. Він припустив, що багато солдатів тепер вітали б припинення вогню ідея, яка колись була б немислимою. Але поки що мало хто погодиться. Занадто багато крові пролито.

Будь-який мир зараз це відстрочена війна. Навіщо передавати проблему наступному поколінню?

"Будь-який мир зараз це відстрочена війна. Навіщо передавати проблему наступному поколінню?", каже джерело у Генштабі.

Звичайно, багато молодих українців уже несуть тягар війни, кінця якої не видно. На юнаків, яким постійно загрожують вручити повістки військкомати та відправити на фронт, тиск особливо великий. Ті, хто хотів боротися, давно пішли добровольцями. Україна зараз вербує переважно серед небажаючих.

"Це робить повітря настільки густим, що ви справді можете його відчути. Навіть надія на успіх у контрнаступі стала актом самознищення", каже Замула.

Всім відомо, що ціна відвойованої території убиті солдати.

Переклад Gazeta.ua