Деяким категоріям громадян не вимикатимуть світло

В Україні можуть заборонити вимикати світло шістьом категоріям громадян, які є вразливими споживачами.

Така постанова діятиме у випадку запровадження графіків і блекаутів, свідчить проєкт постанови Кабміну.

До категорій вразливих споживачів належать такі побутові споживачі електричної енергії:

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Міністерство енергетики створить спеціальну базу даних вразливих споживачів.

До неї вноситимуть такі дані: ПІБ; число, місяць, рік народження; реєстраційний номер облікової картки платника податків; адреса задекларованого (зареєстрованого) місця проживання (перебування) чи адреса фактичного місця проживання; реквізити документа, що посвідчує особу іноземця чи особу без громадянства, ЕІС-код (код енергетичної ідентифікації точки комерційного обліку); номер особового рахунка вразливого споживача; назва організації-постачальника універсальних послуг та її код в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України; дата початку і завершення застосування спеціальних заходів захисту вразливих споживачів.

Як подати заявку:

Для встановлення статусу вразливого споживача та створення відповідного запису в базі даних вразливих споживачів потрібно звернутися до постачальника універсальних послуг особисто чи в електронній формі через особистий кабінет на офіційному сайті постачальника із заявою про взяття на облік.

Розгляд заявок та інформування споживача здійснюється протягом 10 робочих днів шляхом зазначення вказаної інформації у виставленому рахунку (квитанції) та в особистому кабінеті на офіційному сайті.

Наразі графіки відключень світла не діють. Але з 20 вересня Росія почала активно бити по об'єктах енергетики України. Водночас зараз набагато більше об'єктів критичної інфраструктури обладнані автономними джерелами живлення.

На зимовий період енергетичні обʼєкти України матимуть активний і пасивний захист від російських ракетних атак. Укренерго працює у координації з урядом та Генштабом ЗСУ.