Експерт пояснив, чому в українській енергосистемі виникає дефіцит

За минулої зими Україна стикалася з масованими атаками РФ на свої енергооб'єкти, що призвело до нестабільності української енергосистеми. Вперше в історії країни ми опалювальний сезон переживаємо без резервів генеруючих потужностей. Таку інформацію передав директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко.

Омельченко назвав цю ситуацію головною причиною дефіциту електроенергії. Він пояснив, що після атак РФ було зруйновано близько 50% теплових генеруючих потужностей та 45% високовольтних ліній електропередач. Операторам системи передачі та генеруючим компаніям вдалося відновити значну частину потужностей, однак повністю їх відновити за короткий час було неможливо.

Омельченко наголосив, що на сьогоднішній день системних проблем в енергосистемі не спостерігається. Хоча у нас немає резервів потужностей, енергосистема все ще справляється з попитом. Проте при тривалій холодній погоді з показниками нижче 7 градусів і тривалістю понад 3-4 дні, можливі планові відключення.

Омельченко зазначив, що для запобігання таким ситуаціям Україна може імпортувати електроенергію. Зокрема, вже дозволено збільшити імпорт з Європи з 1,2 гігават до 1,7 гігават. Це може стабілізувати ситуацію в енергетичній системі під час можливих дефіцитів під час холодної погоди.