Єврокомісар назвав суму заморожених приватних та державних російських активів

Єврокомісар назвав суму заморожених приватних та державних російських активів

Євросоюз планує використати заморожені російські активи для відшкодування збитків

Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс повідомив, що Євросоюз працює над можливістю використання заморожених російських активів в розмірі 37 млрд євро (приватні активи) та 208 млрд євро (державні активи) для компенсації завданих Росією збитків в результаті агресії.

Ці слова він сказав під час пресконференції після міжнародної конференції "Відновлення справедливості для України" в Гаазі.

"Ми продовжимо працювати над питанням фінансування репарацій, тому що важливо, щоб Росія заплатила за відшкодування збитків. І ми працюємо над цим в усіх наших дискусіях, які ми ведемо щодо російських активів, приватних чи державних. У нас в Європі є 37 млрд приватних активів, а також понад 200 - 208 мільярдів державних активів", - розповів він.

Окремо він висловив надію на швидке ухвалення пропозицій щодо використання надходжень, отриманих від заморожених російських активів, на потреби України в боротьбі з російським агресором. За його словами, ці кошти можуть становити 2-3 млрд євро щорічно.

Єврокомісар наголосив, що запуск Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, допоможе українським громадянам, які постраждали від порушень прав людини чи міжнародного гуманітарного права, наблизитися до отримання репарацій.

"Цей реєстр є першим кроком, але ми повинні продовжити працювати над Комісією з питань відшкодування збитків, на підтримку якої вже висловилися багато учасників", - зазначив Рейндерс.

Джерело: Укрінформ

Читайте також: