Герой України назвав найскладніші для ураження російські ракети

Герой України назвав найскладніші для ураження російські ракети

Аеробалістична ракета «Кинджал» збивається лише одним ЗРК (Patriot), яких недостатньо, аби захистити весь повітряний простір України. Саме тому ця ракета є найскладнішою для ураження. Це стверджує командир зенітного ракетного підрозділу Протиповітряних сил, Герой України Кирило Перетятько в інтерв'ю «Главкому».

Проте не лише «Кинджал» є складним для ППО засобом повітряного удару противника. За словами військового, ракети «Калібр», Х-101 та Х-22 також несуть значну небезпеку та складність.

«Для мене найскладніша повітряна ціль – це крилаті ракети «Калібр» та Х-101. Ворог почав ці ракети модернізувати, використовувати з тепловими пастками, які вони скидають перед об’єктом удару для відведення ракет з інфрачервоною голівкою самонаведення та ракет ПЗРК», – пояснює командир зенітного ракетного підрозділу.

Також росіяни використовують дуже потужні системи радіоелектронної боротьби на ракетах, що не дає можливості їх якісно супроводжувати та знищувати певними типами ЗРК.

«Окрім цього у Х-101 почали використовувати бойову частину з касетним зарядом. Тобто якщо таку ракету було підбито десь у повітрі, вона розірвалася, але все одно завдасть удару. Дай боже, якщо впаде у полі, але тоді поле потрібно довго розміновувати. Іноді такі ракети використовують подвійний запас бойової частини, тобто не 500 кг, а 1000 кг», – зауважує військовий.

На думку Перетятька, найбільш безглуздою та найнебезпечнішою є ракета Х-22: вона дуже швидкісна, потужна і дуже неточна. Військовий наголошує, що коли її застосовує Росія, то часто ракета потрапляє житлові будинки, у торговельні центри, через це дуже багато жертв: «Бо це хоч дуже стара ракета, але вона дуже швидкісна, і її важко знищити». Командир підрозділу додає, що саме з цієї причини Україні потрібно більше систем протиповітряної оборони.

Нагадаємо, з початку нового року росіяни здійснили кілька масованих ракетних ударів по Україні, використовуючи зокрема «Калібри». Однак окупанти застосовували їх нетипово. Згодом стало відомо, що Російська Федерація має проблеми з крилатими ракетами «Калібр». Це може бути пов'язано з успішними ударами Збройних сил по тимчасово анексованому Криму.

До слова, розвідка ідентифікувала військових РФ, які обстрілюють Україну крилатими ракетами Х-22 та Х-101.

Читайте також: