ГУР успішно провело спецоперацію "Бариня": Юсов розповів подробиці

Головне управління розвідки Міноборони України успішно провело спецоперацію "Бариня".

В результаті операції вдалося завербувати російського кадрового військового. Про це повідомив представник ГУР МОУ Андрій Юсов на пресконференції за участю російського військового Данила Алфьорова, передає "Укрінформ".

"Внаслідок спецоперації "Бариня" на український бік перейшов лейтенант, кадровий військовий РФ Алфьоров Данило Володимирович, який з червня 2023 року активно співпрацював із Силами безпеки й оборони України, Головним управлінням розвідки", - повідомив Юсов.

За інформацію розвідника, Алфьоров переконав і добровільно перевів 11 військовослужбовців РФ в полон декількома партіями.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Коли була загроза життю Алфьорова, Україна здійснила спецоперацію з його контрольованого виводу на українську територію", - зазначив представник ГУР.

Транспортуванням Алфьорова на підконтрольну Україні територію займалися Сили спеціальних операцій ЗСУ.

Росіянин розповів, що звʼязався з українською стороною завдяки проєкту "Хочу жить".

За час співпраці з ГУР він переконав 11 військовослужбовців РФ здатися в полон.

"Українська сторона запропонувала мені знайти військовослужбовців РФ, які хочуть здатися в полон за програмою "Хочу жить". За період співпраці мені вдалося вивести в полон три групи військових. Після того, як мене почали підозрювати, я сказав куратору з "Хочу жить", що виходжу", - розповів Алфьоров.

Лейтенант зазначив, що потрапивши на територію України і зустрівши українські ССО, пройшов всі процедури, передбачені для військових РФ, які здалися в полон.

23 серпня стало відомо, що нещодавно гелікоптер Мі-8 Збройних сил Росії опинився в Україні внаслідок тривалої спецоперації Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Пілот і його сімʼя перебувають в Україні, родину завчасно вивезли з РФ. Мі-8 залишився в Україні разом із деталями до літаків-винищувачів, які він мав доставити росіянам.

Максим Кузьмінов озвучив нові подробиці спецоперації на пресконференції 5 вересня, зокрема що первинна інформація про можливість здатися з гелікоптером надійшла від співробітників поліції, потім в операцію включилося ГУР.