Хто став Героєм України у 2023 році. Повний список нагороджених

142 особи отримали звання Героя України у 2023 році

Протягом 2023 року найвищу держнагороду Герой України, згідно з підрахунками "Главкома", одержали 142 особи, з них 101 – посмертно.

Деякі військові, які отримали звання Героя України, розповіли "Главкому" про свій шлях до найвищої відзнаки. У мирному житті багато хто з них не мав жодного відношення до військової справи, а деяких з них вже немає в живих.

У 2023 році, вперше з моменту повномасштабного вторгнення, найвищу державну нагороду отримала цивільна особа – лідер кримськотатарського народу і правозахисник Мустафа Джемілєв. Звання "Герой України" з врученням ордена Держави було приурочено до 80-річчя Джемілєва. Його відзначено "за визначний особистий внесок у становлення і розбудову незалежної Української держави, мужність і самовідданість у відстоюванні прав кримськотатарського народу, багаторічну плідну політичну та громадську діяльність".

Нагадаємо, Комітет з питань безпеки та оборони підтримав законопроєкт №6163 про позбавлення державних нагород всіх зрадників та колаборантів. Про це повідомив автор документа, перший заступник голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський. 13 із 13 членів цього комітету проголосували за винесення на друге читання та прийняття в цілому цього документу.

Читайте також:

  • Герої України. Півтори сотні воїнів, яких нагородив президент у 2023 році
  • Нагороди для військових. Три моменти, які варто знати