Хто з нардепів отримав підозри за час повномасштабної війни: інфографіка

За час тривання повномасштабної війни, народним депутатам IX скликання було оголошено підозри у різних злочинах. За даними видання "Слово і діло", загалом 28 парламентаріїв стали об'єктом таких обвинувачень. Одним з останніх став Олександр Дубінський, на якого було оголошено третю підозру за останні кілька місяців. Цього разу його звинувачують у державній зраді, і він проведе принаймні наступні 60 днів у СІЗО.

У серпні Дубінському повідомили про підозру у підробленні службових документів для виїзду за кордон. За даними слідства, він неправдиво вніс відомості до офіційних документів, вказавши причиною виїзду супровід батька на лікування, хоча насправді відправився на відпочинок.

На початку листопада Дубінський отримав підозру у організації незаконного виїзду за кордон чоловіків, які обов'язкові до призову. А незадовго до цього йому повідомили про підозру у державній зраді і створенні та керівництві злочинною групою. За даними слідства, нардеп входив до складу організації, сформованої російським ГРУ, і поширював фейки про вище політичне керівництво України.

Два місяці тому підозру у державній зраді отримав також Нестор Шуфрич. Правоохоронці стверджують, що він виконував завдання російського агента та займався підривною діяльністю в інформаційній сфері. Шуфрич також знаходиться у СІЗО.

Олегу Волошину, Іллі Киві, Олексію Ковальову, Ренату Кузьміну, Вадиму Рабіновичу, Олександру Пономарьову, Андрію Деркачу також були оголошені підозри у державній зраді. Додатково, їх також підозрюють у незаконному обогащенні. Крім того, Іллю Киву обвинувачують у пропаганді війни, недостовірному декларуванні, порушенні територіальної цілісності України та діях, спрямованих на зламання конституційного ладу.

Увагу столічних журналістів прикулила інформація про 10 народних депутатів, які отримали підозри щодо недостовірного декларування інформації. Серед них Михайло Волинець, Володимир Гевко, Артур Герасимов, Юрій Камельчук, Анна Колісник, Ірина Констанкевич, Максим Пашковський, Ольга Саладуха, Маргарита Шол. Однак Наталія Королевська вже скасувала свій депутатський мандат. Саме ці депутати стали об'єктом обвинувачень у недостовірному звітуванні.

У чергових скандалах фігурують Юрій Арістов, Роберт Горват, Анатолій Гунько, Ярослав Дубневич, Андрій Ніколаєнко та Сергій Алексєєв. Арістову висунуто обвинувачення у внесенні у офіційні документи неправдивої інформації. Горвату звинувачення у заволодінні земельними ділянками на велику суму та ушкодження держави. Гунько підозрюється у отриманні хабара. Дубневич обвинувачується у заволодінні державним газом. Ніколаєнко винувачується у порушенні правил дорожнього руху, в результаті чого він смертельно травмував дівчину. Алексєєву актуалізувалося звинувачення у шахрайстві. Крім того, Дмитро Ісаєнко та Людмила Марченко опинилися під підозрою у зловживанні своїми посадами.