Хто захопив владу в адвокатурі? Фронтовики-адвокати вказали на промовистий факт

Національна асоціація адвокатури України є організацією, керівництво якої знаходиться в руках Лідії Ізовітової з листопада 2012 року. Ця організація видає свідоцтва адвоката, але їх можна втратити, якщо не платити внески, не проходити платні курси і не набирати бали.

Деякі адвокати, які пішли на фронт захищати Україну, наважились боротися з асоціацією-монополістом і були позбавлені права займатися адвокатською діяльністю. Тим часом адвокатів-перевертнів, які беруть участь у катуваннях українських полонених, адвокатських посвідчень не позбавляють. Ілля Костін, адвокат, який служить у Головному управлінні військової юстиції, звернув увагу на цей факт і публікує матеріали про бездіяльність Національної асоціації адвокатури стосовно адвокатів-зрадників.

Керівництво асоціації ніколи не засудило вторгнення РФ і не звернулося до притягнення зрадників до відповідальності. Костін стверджує, що Рада адвокатів оголосила, що оцінку діям адвокатів-зрадників буде давати після закінчення воєнного стану.

Артем Донець, адвокат, який також служить у Збройних Силах України, запитав у колег, чи задоволені вони навчанням у Вищій школі адвокатури Національної асоціації адвокатів України. Більшість адвокатів відповіли негативно і висловили незадоволення необхідністю сплачувати кошти в цю приватну організацію, яка отримала монопольні права.

Адвокат вважає, що Вища школа адвокатури повинна бути сервісною організацією, а не монополістом. Донець стверджує, що технічна сторона навчання не на належному рівні, а інформацію про кошти, які адвокати сплачують за навчання, організація засекретила.

У 2023 році 70% внесків адвокатів сплачується на рахунок Ради адвокатів регіону, а 30% - на рахунок Національної асоціації адвокатів України. Зараз адвокати йдуть на низькі скарупульозність і приймають будь-кого, це знижує професійний рівень спільноти.

Тиск на адвокатів, які критикують стан адвокатури, став можливим через заборону критикувати органи самоврядування адвокатури.