Китай звинуватив США у вторгненні до територіальних вод

За офіційним представником Південної зони бойового командування Народно-визвольної армії Китаю Тянь Цзюньлі, корабель ВМС США Gabrielle Giffords порушив суверенітет Китаю, потрапивши до його територіальних вод. За словами представника, це сталося неподалік від мілини Аюнгін, що знаходиться поблизу островів Наньша. Китай розцінює це дію як провокацію.

4 грудня корабель Gabrielle Giffords вирішив зайти в акваторію біля мілини Аюнгін у Наньша без отримання дозволу від уряду Китаю, повідомив представник Південної зони бойового командування Китаю. У пресслужбі командування зазначають, що Китай провів невідкладні заходи для відстеження переміщення американського корабля, а війська південної зони бойового командування були підвищені у стан бойової готовності.

Також стало відомо, що 25 листопада відбувся аналогічний інцидент, коли китайським ВМС вдалося виштовхнути американський есмінець USS Hopper з територіальних вод Китаю. Уряд Китаю звинуватив США в незаконному вторгненні та спробі «морської гегемонії» та мілітаризації Південно-Китайського моря. Відповідно до Міністерства оборони Китаю, USS Hopper увійшов у територіальні води Китаю без дозволу їх уряду.

Китайські військові задіяли свої військово-морські та військово-повітряні сили для спостереження і попередження есмінця. Заява Міністерства оборони Китаю була зроблена лише декілька днів після звинувачень Пекіна в адресу Філіппін у залученні «іноземних сил» для патрулювання Південно-Китайського моря, що стали можливими завдяки спільним патрулюванням, початок яких відбувся вівторок за участю філіппінських та американських військово-морських сил.