Кліматологиня попередила українців про нові бурі з пилом із Сахари

Пил із Сахари повернеться до України влітку

Кліматологиня Вазіра Мартазінова заявила, що пил з Сахари, що до України долітає рідкісно, але влітку це явище повернеться. Це стало можливим через зміну атмосферної циркуляції. Зараз пил з Сахари доходить не лише до південних районів України, але і до інших територій.

Пісок, що сиплеться із Сахари і доходить до нас – це, звичайно, рідкісне явище. Але я хочу сказати, що підпорядковується це явище атмосферної циркуляції. Тобто атмосферна циркуляція зараз така, вона нова стала. І те, що з'явилося зараз, я думаю, що нам треба чекати ще не один раз за літній період

За словами метеорологині, раніше пил з Сахари затримувався в озерах, але зараз вони вкрилися дюнами. При сильному вітрі пил підноситься на висоту та переноситься на інші території.

Коли відбувається посилення вітру до 20-40 метрів за секунду, відбувається винесення цього пилу на захід, на схід, на Атлантичний океан. І тепер уже він доходить і до території України, і не лише до південних районів

Зараз пил вже досяг Вінниці. Але жовтий дощ, що пройшов в Україні, є добрим знаком, оскільки він допомагає очистити повітря від пилу.

Варто зазначити, що пил, який до України переміщується із Сахари, не можна називати пиловою бурею. Для пилової бурі необхідна тривала дія сильного вітру, після якої пил тьміє небо, погіршує видимість та осідає на землю.

Таке явище, як перенесення пилу із Сахари, спостерігалося в Україні на початку квітня 2024 року і стало можливим через зміну атмосферної циркуляції.