"Коломойський може уникнути екстрадиції у США" – розкрили подробиці справи

Шевченківський районний суд Києва офіційно визнав, що олігарх Ігор Коломойський є громадянином України, повідомили ЗМІ з посиланням на матеріали суду. Остаточну відповідь може надати тільки Міністерство внутрішніх справ.

Однак такий стан справ допоможе олігарху уникнути екстрадиції у США, якщо такий запит надійде. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Тарас Загородній.

"Стосовно громадянства реальну відповідь зможе дати тільки Міністерство внутрішніх справ. Те, що у паперах суду є такі документи, це одне. Але кінцеву відповідь знає лише МВС. Воно повинно підтвердити чинність його паспорту. Стосовно заборони подвійного громадянства якщо людина не претендує на державну посаду, то реально жодного покарання за це немає. Тому, дійсно, у Коломойського може бути ще два громадянства Ізраїлю та Кіпру", сказав Загородній.

В Україні не підписані документи про екстрадицію із Сполученими Штатами. Це означає, що Коломойського не зможуть видати США, якщо такий запит надійде, додав політолог.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Питання звісно, чи був такий запит. І не зрозуміло, чи дійсно у Штатах заведені справи. Але головне саме в цьому аспекті, що Штати не зможуть отримати Коломойського. І якщо він отримає вирок суду, то відбуватиме покарання в Україні. А якщо є громадянином Ізраїлю, тоді ця країна може вимагати екстрадиції. Або за своїм бажанням олігарх може обрати відбування покарання саме там. Або на Кіпрі, якщо він є громадянином", наголосив Загородній.

Позбавлення громадянства указом президента незаконне, додав політолог.

"Коломойський набув громадянства за місцем народження. І указ глави держави як підстава для позбавлення його цього статусу не дуже працює. Питання чи дійсно це реалізоване на практиці, чи оскаржував він рішення", уточнив Загородній.

Шевченківський районний суд Києва офіційно визнав бізнесмена Ігоря Коломойського громадянином України. У суді так і не зʼясували, є Ігор Коломойський громадянином іншої країни Кіпру чи Ізраїлю.

Ще у 2014 році Коломойський зізнався у потрійному громадянстві тоді в нього були три паспорти. У жовтні 2022-го народний депутат Ярослав Юрчишин підтвердив справжність указу президента Володимира Зеленського про позбавлення громадянства Ігоря Коломойського.