Конфлікти між цивільними і ТЦК: публічні історії часто вирвані з контексту – Лубінець

Конфлікти між цивільними і ТЦК: публічні історії часто вирвані з контексту – Лубінець

Омбудсмен Дмитро Лубінець висловив свою позицію щодо конфліктів між ТЦК (технічними центрами контролю) та громадянами. Він зазначив, що звернення з приводу дій щодо військовозобов'язаних надходять часто. Лубінець не завжди знаходить у діях працівників ТЦК перевищення повноважень.

Під час свого візиту до Страсбургу, де він знаходився на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи, Лубінець заявив, що вони реагують на всі публічні та непублічні кейси. Також він розповів про алгоритм дій, який вони використовують при перевірці конфліктних ситуацій з ТЦК.

"Ми виїжджаємо на місце, спілкуємося зі сторонами конфлікту, як з громадянами, так і з представниками ТК та Нацполіції. Після цього я надаю юридичну експертну оцінку ситуації. Якщо в діях органів влади є порушення, я відкриваю провадження та вимагаю негайної реакції. Такі випадки у нас не поодинокі", - розповів Лубінець.

За словами омбудсмена, порядок дій та повноваження представників ТЦК чітко визначені чинним законодавством. Працівники ТЦК та Нацполіції разом перевіряють документи та право вимагати до приміщень ТЦК. Фізичне затримання представниками ТЦК знаходиться поза законом.

Омбудсмен наголосив на своїй місії захищати права громадян України, але також нагадав, що у громадян є і обов'язки, не тільки права.

Нещодавно стали відомі випадки нападу військовозобов'язаних на працівників ТЦК, а також поради військових щодо неправомірних дій ТЦК.

Читайте також: