Легальний гральний бізнес в Україні може стати жертвою політичних інтересів – ЗМІ

Легальний гральний бізнес в Україні може стати жертвою політичних інтересів через спробу депутатів запровадили подвійне оподаткування галузі.

Про це йдеться в статті видання "Ділова столиця".

"На початку вересня керівництво Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики з гордістю відзвітувало про рекордне надходження платежів до бюджету від гральної індустрії у серпні. Проте жовтневий показник буде об´єктивно меншим. Тож це може стати для податкового комітету ВРУ аргументацією для ще більшого підвищення податків. А це зажене геймінг у тінь. Чому цього не розуміють депутати або удають, що не розуміють?" йдеться в статті.

Збільшення обсягу податкових надходжень від грального бізнесу, на якому представники комітету будують особистий піар, насправді має пояснення у графіку сплати податків.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Піковими датами сплати податків гральним бізнесом стали травень та серпень. Річ у специфіці графіку сплати податків на ці місяці приходиться сплата квартального податку на прибуток підприємств та квартального податку з доходу від організації азартних ігор. У цьому і є справжня причина дуже великих сум податків від грального бізнесу у травні (була сплата за І квартал) та у серпні (за ІІ квартал), про що з гордістю повідомляв Ярослав Железняк у своєму каналі, тонко натякаючи на свої заслуги", - йдеться в статті.

За даними журналістів, сам Железняк розуміє, що показники податкових надходжень у вересні та жовтні, як порівняти з минулим роком, так і з рекордним серпнем, не будуть такими ж вражаючими. Навпаки. Осінні місяці 2023 р., які є також останніми місяцями роботи ТСК, не є звітним періодом для грального бізнесу. Що робити, аби не зруйнувати такий вдалий піар?

"Залишається або визнати вищезгаданий факт, а отже і те, що навколо рекордних платежів у травні й серпні було "малесеньке" замовчування справжніх причин. Або наполягати, що це наслідок якоїсь там схеми, яку треба ліквідувати, примусивши гравців, наприклад, платити, крім податків на виграш, ще й податок на ставку у розмірі 18% та військовий збір в 1,5%. Зокрема, коли гравець програв.

На думку економіста Бориса Кушнірука, це призведе лише до максимальної тінізації грального бізнесу", зазначає автор статті.

Замість спроби задушити легальний гральний бізнес підвищенням податків, доходи бюджету можна збільшити шляхом боротьби з тіньовим ринком, йдеться у тексті.

Гральний бізнес в Україні показує значні внески до державного бюджету.

Так, за даними останніх звітів, очікується, що гральна індустрія принесе до держбюджету цього року 7 млрд грн. Про це розповів голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, переважна більшість операторів грального бізнесу вже вишли з тіні.