Лукашенко на початку війни з Україною планував утекти через Варшаву – журналіст

В початку війни Лукашенко проводив переговори щодо шляхів евакуації через Варшаву, тим часом США припускали, що Київ буде підкорений за три дні. Таку інформацію міститься у книзі польського журналіста Збігнева Парафяновича "Польща на війні", цитати з якої були опубліковані Філіпом Домбом-Міровським.

За даними автора:

  • Лукашенко був настільки наляканий, що зв'язався з Варшавою кількома каналами з метою отримати допомогу при перетині кордону та можливості відлітіти з найближчого аеропорту. Він розумів, що якщо все складеться не так, росіяни йому не дозволять проникнути на свою територію.
  • Польща була готова вислати диверсійні групи проти режиму до білоруського тилу, щоб затримати хаос.
  • Щоб передати україні МіГ-29, поляки розібрали їх та залишили у лісах прикордонної смуги, звідки їх забрали українці та зібрали наново.
  • Україна просила Польщі надати боєприпаси ще до 24 лютого. Через бюрократичні перепони, доставка вантажу затрималася на декілька тижнів, і в Києві вона прибула лише 23 лютого.
  • 26 лютого поляки обговорювали, хто возьме владу, якщо Володимира Зеленського раптово вб'ють. За їхньою думкою, найкращим випадком для України було б втратити частину території та стати подібною до Хорватії.
  • На самому початку війни США готувались евакуювати 40 тисяч осіб, можливо, разом з українською політичною елітою та істеблішментом.
  • США неохоче надавали додаткову допомогу важким озброєнням. Вашингтон згодився передати танки після зустрічі Байдена з Дудою, на що настояла Варшава (разом із танками надійшла партія Т-72), але Вашингтон все ще висилав неоднозначні сигнали щодо постачання винищувачів.

У переказі змісту книги польські журналісти вкажуть, що погіршення стосунків між Польщею та Україною головним чином спричинене українською винятково, оскільки Зеленський "повірив, що він Магатма Ґанді, і почав діяти з гордістю своєї геніальності".

Навіть відносини між Дудою та Зеленським загасли, оскільки здається, що між ними ніколи не було нічого спільного - ані за характером, ані за походженням. "Дуда - інтелігент з Кракова, Зеленський - хуліган з Кривого Рогу", - цитує автор.

Автор книги розповів журналу "Дзеркало", що його джерелами є люди, які приймають рішення на високому рівні. Саме вони визначали польську політику взимку 2022 року.

На раніше Лукашенко проголосив, що Україна для США стає другорядною, і Володимир Зеленський якомога готується виїхати з країни. Про це повідомляє Belta.

Лукашенко вважає, що через загострення арабо-ізраїльського конфлікту Україна втрачає свою вагомість, і партнери відвернуться від неї. "Україна буде наша. Нікому ця Україна не потрібна. Я ж попереджав, коли війна почалася, дзвонив Зеленському: 'Володя, послухай мене, досвідчений людина... як тільки щось трапиться, про тебе забудуть'. І що відбувається? Україна відходить на задній план", - висловив він свою думку.