"Лупайте сю скалу": про що писав би у Twitter Іван Франко

Український Каменяр, Пророк так називають Івана Франка. Після себе він залишив 10 поетичних збірок, збірку поем, велику й малу прозу, понад 3000 публіцистичних статей та наукових праць із різних галузей знань і суспільного життя.

Франко брав активну участь у політичному житті. Став співзасновником двох партій, написав для них програми. Бачив Україну частиною Європи і пропагував у своїх творах євроінтеграцію.

У спільному спецпроєкті "Постаті з купюр" Gazeta.ua та бренду преміальної горілки "Перша Гільдія", яка святкує цього року 27 років, покажемо, який вигляд мав би Twitter Івана Франка, якби поет жив у наш час. Редакція обрала саме цю соцмережу, бо її любить багато європейських політиків і відомих людей у світі.

Усі тексти та зображення спецпроєкту є редакційною інтерпретацією творів, щоденників і наукових праць історичних діячів.

Перші 20 грн, які ввели в обіг 1996-го, були коричневого кольору. Оновлені купюри зразка 1997-го і 2000-го стали світлішими, додали бузкові, зелені елементи. Із 2003-го купюра стала зеленою. На звороті двадцятигривневої купюри залишається незмінним зображення Львівського оперного театру.

Івана Франка зображено у вишиванці. Це був його улюблений одяг. Франко перший, хто вдягнув вишиванку під класичний костюм і започаткував таку моду. Хоча загалом поет не любив витрачати гроші на одяг. Наприклад, фрак для урочистих подій він позичав у друзів.