МАГАТЕ закликало РФ негайно повернути Запорізьку АЕС під контроль України

На 67-й сесії Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) 69 країн підтримали резолюцію щодо ядерної безпеки в Україні.

Документ, зокрема, закликає Росію негайно вивести війська та неуповноважений персонал із Запорізької АЕС та повернути станцію під контроль України. Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

Резолюцію запропонували Канада, Фінляндія та Коста-Ріка.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

МАГАТЕ також закликає до безпечного та захищеного функціонування станції.

"Для того щоб Агентство здійснювало ефективне та дієве впровадження гарантій безпеки відповідно до Угоди України про всеосяжні гарантії та Додаткового протоколу", ‒ йдеться у повідомленні.

"Ми вдячні нашим партнерам, кожній країні за голос на підтримку дотримання гарантій забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. Прийняття України до Ради керуючих МАГАТЕ, а також ухвалення резолюції, яка закликає до повернення нашої ЗАЕС під контроль України ‒ доказ того, що цивілізований світ з нами", ‒ зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Він також подякував генеральному директору МАГАТЕ Рафаелю Гроссі за зусилля, які докладаються Агентством для врегулювання ситуації довкола окупованої ЗАЕС.

Україна увійшла до складу Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії. Про це у четвер повідомили президент Володимир Зеленський і Міністерство енергетики.

Загалом до складу Ради входять 35 країн. Рада керуючих МАГАТЕ є одним із двох керівних органів агентства поряд із щорічною Генеральною конференцією МАГАТЕ.