Майже 40% переселенців в Україні живуть тільки на допомогу від держави

Приблизно 40% внутрішньо переміщених осіб, які отримують фінансову допомогу від держави, живуть лише на ці кошти. Про це повідомила віцепрем'єр-міністрка, міністрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ході інформаційного телемарафону. За її словами, наразі в Україні зараховується 4,9 млн ВПО, з яких 2,6 млн отримують державні виплати.

Верещук заявила, що тільки ті, хто не зміг знайти роботу, живуть виключно на державну допомогу. Це, насамперед, багатодітні матері з прифронтових територій, які не можуть залишити дитину в дитячому садку, тому що там вони не працюють. Її прикладом був Харків, де багато внутрішньо переміщених осіб, але немає офлайн шкіл і дитячих садків.

За словами Верещук, уряд розраховує на допомогу міжнародних партнерів щодо розвитку малого підприємництва та самозайнятості на прифронтових територіях, щоб громадяни могли перекваліфікуватися та розпочати власне підприємство. Вже 16 тис. громадян отримали від держави ваучери на перекваліфікацію.

У той же час, Верещук повідомила, що громадяни, які були вимушені вдруге виїхати з місць проживання через обов'язкову евакуацію, матимуть право на виплати як ВПО. За її словами, коли такі люди знову виїжджатимуть через евакуацію, вони зможуть отримувати виплати ще півроку, так як знову стануть внутрішньо переміщеними особами.

Владою обговорюється питання про те, як довго громадянин України може мати статус внутрішньо переміщеної особи. За його статус угоджується міністерством.

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович вважає, що грошова допомога не розв'язує проблему внутрішніх переселенців. Вона вважає, що в багатьох випадках потрібні інші послуги, які допоможуть людям вийти зі складних життєвих обставин, такі як доступне житло або допомога в пошуку роботи для ВПО.