Міграційний статус S: з якими проблемами стикаються українці у Швейцарії

Міграційний статус S: з якими проблемами стикаються українці у Швейцарії

Швейцарія продовжує підтримку біженців з України

Українці, які шукають притулку в Швейцарії, мають можливість скористатися спеціальним міграційним статусом S. Цей статус дозволяє їм залишати країну та повертатися без додаткових документів, працювати офіційно та отримувати соціальну допомогу. Таку інформацію повідомила швейцарська Федеральна рада.

Статус S було вперше введено два роки тому, після початку російської агресії проти України. За цей час, станом на березень 2024 року, у Швейцарії проживає близько 66 тисяч осіб з цим статусом.

Проте, багато українців стикаються з проблемами з працевлаштуванням через відсутність механізму визнання дипломів та інших кваліфікаційних документів з України. Також, малі та середні підприємства не мають достатніх ресурсів для пошуку кандидатів серед українців.

Уряд Швейцарії працює над вирішенням цих проблем, зокрема шляхом спрощення процедур отримання робочого дозволу та підтримки українців у процесі пошуку роботи. Крім того, розглядаються питання щодо надання мовних курсів та програм професійного перенавчання.

Кантон Во є прикладом успішної інтеграції українців на ринок праці. Там було розроблено програми навчання та перенавчання з короткотерміновими практичними курсами. Українці, які скористалися цими програмами, отримали можливість швидко приступити до роботи.

Читайте також: