Міноборони при Резнікову все-таки крало на харчах - Рахункова палата

Рахункова палата перевірила Міноборону на замовлення антикорупційного комітету Верховної Ради. В результаті аудиту підтвердилося, що ціни на харчування для військових значно завищені під час очолювання відомством Олексія Резнікова. Журналіст Юрій Ніколов, автор розслідування, повідомив про це.

Загальні результати аудиту показали, що бюджетні кошти у сумі 7,439 млрд грн використовувалися неефективно. Найбільш звичайні продукти харчування закуповувалися за цінами, що в середньому були на 30% вище ринкових.

З каталогу Міноборони 409 найменувань продуктів, майже 75% не мають практичного застосування, але впливають на ціноутворення. Вони не використовуються ні для приготування їжі, ні в польових умовах.

Аудит також вказує, що Міноборона не проводила моніторинг цін на продукти харчування та не визначала їх вартості самостійно. Вони виходили з вартості комплекту за минулий рік, помноженої на індекс інфляції.

Мінобороні уклало десять угод на харчування вартістю 42,05 млрд грн. Проте, після розслідування були укладені додаткові угоди зі зниженням цін на деякі продукти вдвічі. Річна вартість забезпечення харчування та годування тварин становила 37,98 млрд грн.

Виявлено, що вартість харчування Міноборони значно перевищувала вартість в інших силових органів. Якщо б ціни співпадали з цінами інших структур, було б можливо зекономити до 7,0 млрд грн.

У січні 2023 року журналіст Юрій Ніколов опублікував розслідування про закупівлю продуктів для військових за завищеними цінами. Згідно з розслідуванням, Міноборона підписала угоду на 13 млрд грн з фірмою, що мала вартість у 1000 грн.

За результатами аудиту були виявлені факти зловживань, таких як закупівля яєць за ціною 17 грн за штуку. Спочатку Міноборона відкидала опубліковану інформацію, але потім визнала помилки у контракті. Однак, вона назвала розслідування "інформаційною атакою під надуманим приводом".