Міноборони розповіло, як працює нова система закупівель за стандартами НАТО

Міністерство оборони України оголосило про запуск нової системи закупівель, яка повністю замінила пострадянську. Про це повідомив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков під час телемарафону.

Один з головних принципів нової системи - стратегічне планування закупівель. Замість того, щоб робити купівлі "тут і зараз", Міноборони буде закуповувати зимову форму влітку, а літню - взимку. Такий підхід покращить якість товарів та їх вартість.

Перший рівень нової системи включає Департамент політики закупівель, який займається формуванням політики закупівель, координацією фінансової діяльності агенцій та розробкою нормативно-правових актів у сфері закупівель.

На другому рівні з'явився новий заступник - Віталій Половенко. Він буде відповідати за комунікацію з тилом ЗСУ, приймати пропозиції, коригувати списки товарів для закупівель, займатися контролем якості, визначати пріоритетність та враховувати орієнтовну вартість.

Закупівлею тилового майна буде займатися Державний оператор тилу - окреме державне підприємство, яке закуповуватиме їжу, речі, бронежилети, каски та пально-мастильні матеріали.

За аналогічним принципом буде організована закупівля озброєння, якою займатиметься Агенція оборонних закупівель. Заступник міністра повідомив, що ця система вже давніше працює і вже дає перші результати - терміни розгляду комерційних пропозицій зменшились вдвічі.

Міністр оборони України Рустем Умєров закликав місцеву владу більше сприяти в мобілізаційній роботі. Він виразив сподівання, що органи місцевого самоврядування зможуть значно посилити залучення фахівців до Сил оборони через проєкт рекрутингу.