Москва зрадила Вірменію, а тепер погрожує їй

Українська прес-служба МЗС Росії повідомляє, що офіційний представник МЗС Марія Захарова висловила свою думку щодо дій прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна. Вона його звинуватила у спробі «всидіти на двох стільцях» і попередила, що ця стратегія навряд чи призведе до чогось позитивного.

Російські ЗМІ повідомляють про відмову Пашиняна від участі у наступній сесії ОДКБ, а також про його заяви щодо євроінтеграції та співпраці з Києвом. Захарова стверджує, що Вірменія дотримується двоїстої політики: зберігає відносини в ЄАЕС, але діє недружнім чином у сфері безпеки.

Також вона відзначає, що останні кроки Вірменії завдають шкоди відносинам з Росією та ігнорують її інтереси. Захарова підкреслює, що така політика негативно впливає на взаємовідносини між двома країнами.

Нещодавно Пашинян у телефонній розмові з Лукашенком висловив свою відмову від участі у засіданні ОДКБ. Раніше він також обговорював можливий вихід Вірменії з цієї організації, якщо вона, на його думку, буде недієздатною. Прес-секретар президента Росії висловив своє пошкодження через таку рішення Пашиняна, а депутат Держдуми Дмитро Новіков стверджує, що це рішення Єревану викликане його внутрішніми та зовнішніми проблемами.

Останні новини свідчать про погіршення відносин між Вірменією та ОДКБ після війни в Нагірному Карабасі в 2020 році, коли організація не надала необхідної підтримки Єревану. Також повідомляється, що Вірменія ратифікувала Римський статут як відповідь на неефективність ОДКБ у питаннях забезпечення безпеки країни.

У свою чергу прес-служба президента Росії не буде втручатися відносини між Вірменією та ОДКБ та відмову Пашиняна від участі у саміті. Однак саміт ОДКБ пройде без участі Вірменії.

Відсутність Вірменії на саміті ОДКБ стала обговорюваною темою в українських ЗМІ. Деякі експерти припускають, що таке рішення є наслідком внутрішніх та зовнішніх проблем Вірменії, і поки їх не буде вирішено, керівництво країни може не так активно співпрацювати з іншими організаціями.

Російське посольство в Україні прокоментувало ситуацію, зазначивши, що позиція Вірменії стосовно України змінилася.

Посилання:

  • Посол Вірменії Володимир Карапетян: Позиція Єревана щодо України змінилася
  • Шлях до ЄС. Чи зможе Вірменія відірватись від Росії?