Мустафі Джемілєву – 80: найцікавіші факти з біографії

Сьогодні, 13 листопада, відзначається 80-річчя Мустафи Джемілєва - дисидента, лідера кримськотатарського народу і колишнього голови Меджлісу кримськотатарського народу (1991–2013). Його боротьба з радянською системою полягала у поверненні депортованого народу в Крим. Він також провів 15 років у російських таборах і голодував протягом 303 днів в знак протесту. Зараз він не може в'їхати до Криму до 2034 року через заборону Кремля.

Мустафа Джемілєв є символом єднання кримськотатарського народу і його повернення на рідну землю. Він присвятив своє життя боротьбі з системою і продовжує відстоювати права свого народу після окупації Криму Росією.

Мустафа Джемілєв народився 13 листопада 1943 року в селі Ай-Серез поблизу міста Судак у Криму. У той час Крим перебував під німецькою окупацією. Це село є родовим для Джемілєва, де прожила кілька поколінь його пращурів. У 1930-ті роки його батьків депортували з рідного села на Урал.

У травні 1944 року, коли радянські війська прийшли в Крим, Мустафа та його сім'я були депортовані до Узбекистану разом із усім кримськотатарським народом. Він зазначив, що усвідомлював цю несправедливість ще з дитинства.

Джемілєв став одним з провідників кримськотатарського національного руху, правозахисником, учасником дисидентського руху і політв'язнем. Він був виключений із ВНЗ у Ташкенті і багаторазово судився за свої політичні погляди. Всього він провів 15 років у тюрмах і таборах в Якутії.

У 1991 році Джемілєва обрали головою Меджлісу кримськотатарського народу на національному з'їзді. Меджліс є представницьким органом кримських татар і ставить за мету боротьбу з наслідками геноциду кримськотатарського народу, відновлення прав і національно-територіальне самовизначення.

У роки до окупації Криму Мустафа Джемілєв ходив на чергові сесії Верховної Ради, працював у Києві половину часу і повертався до Криму, де були його родичі та друзі. Однак заборона в'їзду до Криму була оголошена йому російським режимом.

Джемілєв завжди закликав до мирної ненасильницької боротьби за права кримськотатарського народу і солідарності з правами інших поневолених народів. Він також підтримує європейську та євроатлантичну інтеграцію України й вважає, що це сприятиме відновленню прав кримськотатарського народу.

Мустафа Джемілєв отримав почесне громадянство деяких міст Туреччини та є названий на його честь декілька вулиць.

Джемілєв завжди висловлював свою надію на кінець окупації Криму і покарання для тих, хто вчинив злочини.