На Закарпатті чоловік отримав повістку і написав заяву про відмову від мобілізації: чим це закінчилося

Чоловік засуджений до трьох років позбавлення волі за відмову від мобілізації

У Закарпатській області чоловіка, який отримав повістку і письмово відмовився від мобілізації, засудили до трьох років позбавлення волі. Про це йдеться у вироку Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області.

Згідно з матеріалами суду, в грудні 2023 року чоловіка визнали придатним до військової служби. Наступного дня йому намагалися передати повістку для відправлення до частини, проте чоловік категорично відмовився й написав про це письмову заяву.

На суді чоловік провину визнав. Він пояснив, що «письмово відмовився від проходження військової служби через особисті обставини, зокрема наявність на утриманні матері. У вчиненому розкаявся».

Суд проаналізував матеріали справи та визнав чоловіка винним за статтею 336 ККУ і засудив його до трьох років позбавлення волі.

Цей вирок ще можна оскаржити в апеляційному суді.

Раніше на Полтавщині засудили за ухилення від мобілізації батька семи дітей.

Новий закон про мобілізацію спростить процес призову

11 квітня, Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт про мобілізацію №10449. Закон спрямований на те, щоб поставити на облік усіх військовозобов'язаних і оновити їхні дані. Як зазначають автори документа, це спростить для влади процес мобілізації, оскільки ТЦК матимуть актуальну інформацію про потенційних новобранців.

Закон також вказує, що чоловіки у віці 18-60 років зобов'язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника.

Читайте також:

  • Новий закон про мобілізацію. Кому приготуватися
  • Закон про мобілізацію. Міноборони повідомило основні зміни (інфографіка)