Надходження від активів РФ на 90% варто направити на зброю для України - Боррель

ЄС пропонує використовувати надходження від російських активів на закупівлю зброї для України

Високий представник Європейського союзу, Жозеп Боррель, запропонував, що 90% надходжень від активів Російської Федерації підуть на закупівлю зброї та боєприпасів для України, а решта 10% будуть використовуватися для фінансування програм відновлення країни зі сторони ЄС.

Цю пропозицію висунув Жозеп Боррель під час пленарного слухання в Страсбурзі щодо способів поводження із "замороженими" російськими активами. Він зауважив, що ця ініціатива стосується лише надходжень від цих активів і може бути реалізована з часом за правовим підґрунтям.

"Ми можемо використовувати ці надходження та розміщувати їх, на 90% - для Європейського фонду миру, ще 10% – для бюджету ЄС. Ця ініціатива стосується лише використання надходжень, згенерованих за рахунок заморожених російських активів. Йдеться не про активи самі по собі, не про сам капітал, а про надходження від такого капіталу. Ймовірно, з часом можуть бути здійснені й інші заходи, які будуть виправданими з правової точки зору", - сказав Боррель.

Наразі, активи Російського центрального банку, які були заблоковані в ЄС через вторгнення в Україну, управляються Центральними депозитаріями цінних паперів та приносять значні прибутки. З метою використання цих надзвичайних надходжень на користь України, країни ЄС шукали нові правові рішення.

Першим кроком було розміщення цих надходжень на окремих рахунках і поставлення обліку, бо вони не є суверенними активами Росії. Тепер ЄС пропонує направити 90% цих надходжень на підтримку оборони України через Європейський фонд миру.

"Україна терміново потребує зброї та боєприпасів для самозахисту та для захисту свого народу від російської агресії, від російських ракет, дронів, керованих бомб та постійних атак. Від початку ми передбачали використання цих надходжень для підтримки відновлення та відбудови України. Але я вважаю, що до того, як думати про відбудову, ми маємо спочатку думати, як уникнути руйнації", - зазначив Боррель.

За його словами, у Донецькому регіоні, який частково окупований, вже зруйновано більше 100 тисяч житлових будівель. Спрямування 90% надходжень на закупівлю зброї та боєприпасів для України допоможе запобігти подальшому руйнуванню.

Щоб ця ініціатива набула чинності, вона повинна бути ухвалена Радою ЄС. Наразі це питання обговорюється. Високий представник ЄС сподівається на швидке обговорення і прийняття, оскільки ці ресурси є важливими для підтримки України у рішальний момент.

Ініціатива щодо використання надходжень від заморожених російських активів на користь України була прийнята в координації з членами G7 та іншими міжнародними партнерами ЄС.

Джерело: Укрінформ