Найкраща вчителька світу отримала $1 млн. Фіналіст з України описав враження від конкурсу

8 листопада в Парижі відбулася церемонія нагородження Global Teacher Prize, найпрестижнішої відзнаки для педагогів. Захід визначив переможницю - Сестру Зеф з Пакистану. Також у десятці кращих вчителів світу знаходиться українець Артур Пройдаков з Кадіївки на Луганщині. Він поділився своїми враженнями та вітаннями у Facebook.

Артур привітав всіх фіналістів і переможницю з Пакистану, зазначивши, що це були неймовірні дні співпраці та розмов. Він радий, що актор та ведучий Стівен Фрай привітав з України. Артур висловив надію, що зараз більше людей знає про українську освіту.

Він ділиться думкою, що його присутність серед фіналістів - це не тільки його історія, а й визнання всіх українських педагогів, які продовжують працювати якісно незважаючи на воєнний конфлікт.

Історія переможниці Global Teacher Prize

Сестра Зеф відкрила свою школу у дворі свого будинку, коли їй було 13 років. Незважаючи на відсутність обладнання, її школа відзначалася повагою, рівністю і любов'ю до учнів.

Вона продовжувала самоосвіту, працюючи впродовж 8 годин на день, навчаючи своїх учнів та покращуючи свої знання, слухаючи англійські новини. У 2006 році її будинок був атакований нападниками через навчання дівчат, і вона була змушена залишити село, але повернулася пізніше. Освіту вона здобула в 2010 році, навчаючись онлайн.

Сестра Зеф заснувала Фонд ZWEE (Zephaniah Free Education & Women's Empowerment Foundation), який прагне підвищити статус жінок за допомогою освіти та підтримки. Вона отримала численні нагороди та визнання за свої зусилля в розвитку найбільш уразливих громад.

Історія фіналіста з України

Артур Пройдаков народився в Кадіївці, яка зараз знаходиться на окупованій території в Луганській області. Він завжди цікавився українською мовою та культурою, а його надихали україномовні футбольні коментатори та музичні гурти.

З 2007 по 2012 рік він навчався в Луганському університеті імені Тараса Шевченка, отримавши освіту філолога. Артур працював викладачем у Кадіївському педагогічному коледжі. Внаслідок війни в 2014 році він був змушений покинути рідне місто.

Протягом наступних років Артур працював учителем мови та літератури в місті Ромни на Сумщині, а потім у школі MIDGARD у Києві. У 2020 році він приєднався до проекту Всеукраїнської школи онлайн та розпочав ведення власного Telegram-каналу та подкастів з української літератури. У 2021 році він отримав премію Global Teacher Prize Ukraine.

Артур вважає свою перемогу хорошим знаком для молодих вчителів з України, спонуканням поділитися своїми ідеями і досягти успіху. Він заохочує всіх молодих людей, незалежно від регіону народження, брати шанси та вірити в себе.

Після вторгнення, Артур активно займався волонтерством, організовуючи курси з української мови для переселенців та проводячи уроки про агресію Росії в українських та закордонних медіа. Він продовжує розвивати українську освіту як вчитель та виконавчий директор освітньої фундації MriyDiy.

Раніше було повідомлено, що вчитель з України потрапив до десятки найкращих учителів світу. У конкурсі взяли участь понад 7 тисяч педагогів з 130 країн. Артур став переможцем в Україні серед трьох тисяч кандидатів з усієї країни.