Народжуваність в Україні за 2023 рік стане найнижчою у ЄС – ЗМІ

Україна має найнижчу народжуваність у ЄС, показник становить 0,7 дитини на жінку

Згідно зі звітом Об'єднаного дослідницького центру агентства Європейської комісії, Україна має найнижчий рівень народжуваності у Європі. Перед російським вторгненням середня народжуваність становила 1,2 дитини на жінку.

«Дуже низький рівень народжуваності пояснюється переважанням сімей, які мають лише одну дитину внаслідок економічної невизначеності, поганих очікувань, відсутності соціальних послуг та сімейної політики, а також консервативних гендерних норм», - зазначає звіт.

Інститут демографічних та соціальних досліджень України ім. Птахи вказує на різкий спад народжуваності після вторгнення. У 2022 році народжуваність становила 0,9 дитини на жінку, і цього року очікується зниження до 0,7. У порівнянні, середня народжуваність в ЄС становить 1,5.

Також варто зазначити, що демографічний дисбаланс також сповільнює народжуваність в Україні. Якщо у 2022 році на кожні 100 жінок припадало 86 чоловіків, то в 2023 році цей показник збільшиться до 110 чоловіків. У середньому в країнах ЄС на кожні 104 жінки припадає 100 чоловіків.

Демографи попереджають, що ситуація може стати ще гіршою, якщо українська економіка не відновиться після війни. Вони наголошують на тому, що українські сім'ї, які розриваються через війну, відновлюються за кордоном, а не в межах країни. Це може призвести до втрати 1-1,5 млн молодих освічених чоловіків.

За оцінками деяких демографів, у наступні 10 років населення України може скоротитися до 30 млн осіб. Проте, демограф Олексій Позняк підкреслює, що для нормального функціонування і розвитку країни необхідна така кількість населення, але це можливо лише при виконанні певних умов.