Навіщо Путіну проводити вибори?

Всім вже зрозуміло, що слухняні чиновники зображують будь-яку цифру, яку тільки замовить Путін? Чому треба витрачати гроші, час та ресурси на цей цирк?

Мені здається, тут кілька причин.

1

Ритуал підтримує легітимність. Ритуал створює відстань до влади, що змушує народ поважати та/або боятися влади. У сучасному світі ритуал виборів так само важливий, як і помазання монарха в середньовіччі. Без помазання, ти не король. Без виборів, ти не глава держави. Навіть воєнні заговорщики намагаються провести псевдовибори якомога швидше після удачного перевороту.

2

Конформізм – основа диктатури. Властивий людям конформізм. Він змушує змінити свою точку зору та прийняти хибне за правду, якщо всі інші так кажуть (буквально. Якщо цікаво, подивіться експерименти Мілгрема та Аша або старий радянський фільм «Я та інші»). Багато людей можуть не ходити на вибори та не підтримувати місцевого диктатора, але офіційний рейтинг переможця змінює рівень політичної активності та зробить людину більш піддатливою до офіційної влади.

3

Не важливо, хто переміг, важливо, хто програв. Головне не показати свою здатність «виграти» владу, а показати, що ніхто не може її забрати (владу). Процедура російських «виборів» важлива для кремлівської влади, в тому числі й через необхідність показати безсилля будь-якої опозиції та неспроможність іншої політичної сили мають право на владу. Хоча б на невеликий його шматок.