Назвали лауреатів Нобелівської премії з хімії

Нобелівську премію з хімії цьогоріч отримали вчені Мунгі Бавенді, Луї Брус та Олексій Єкімов.

Науковцям присудили премію за відкриття та розробку квантових точок - наночастинок, настільки крихітних, що їхній розмір визначає їхні властивості, повідомив Нобелівський комітет 4 жовтня.

"Дослідження трійки вчених принесло значну користь людству. Квантові точки тепер освітлюють комп'ютерні монітори та телевізійні екрани на основі QLED-технології. Їх також використовують біохіміки та лікарі. Ці частинки мають унікальні властивості. Вони каталізують хімічні реакції, а їхнє прозоре світло може освітлювати пухлинні тканини для хірургів", - сказано в повідомленні.

Лауретами премії стали американці Мунгі Бавенді із Массачусетського технологічного інституту та Луїс Брус із Колумбійського університету. Нагородили також росіянина Єкімова з Nanocrystals Technology Inc.

На початку 1980-х фізику Єкімову вдалося створити в кольоровому склі квантові ефекти, залежні від розміру частинок. Колір походив від наночастинок хлориду міді. Кілька років потому Луї Брус став першим вченим у світі, який довів, що квантові ефекти залежать від розміру частинок, що вільно плавають у рідині.

У 1993 році Мунгі Бавенді здійснив революцію в хімічному виробництві квантових точок, що дозволило створити майже ідеальні частинки. Дослідники вважають, що в майбутньому вони можуть сприяти створенню гнучкої електроніки, крихітних сенсорів, тонших сонячних батарей і зашифрованого квантового зв'язку.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Єкімов закінчив Ленінградський державний університет у РФ, потім працював у російському державному оптичному інституті імені Вавилова, з 1999 року живе і працює в США.

Торік Нобелівську премію з хімії отримали вчені Каролін Бертоцці, Мортен Мелдаль та Баррі Шарплесс, які винайшли простий спосіб з'єднувати молекули.

Нобелівська премія - одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля.

Учора вже назвали лауреатів премії з фізіології та медицини. А 4 жовтня оголосять переможця з хімії, 5 жовтня - з літератури, 6 жовтня вручатимуть Нобелівську премію миру, а 9 числа - премію Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля.

Президент України Володимир Зеленський і російський опозиційний політик Олексій Навальний стали фаворитами букмекерів на Нобелівську премію миру. Загалом на премію номінували 351 діяча. Водночас експерти вважають, що шанси Зеленського і Навального на здобуття премії невеликі.

Лауреат отримає не лише медаль і диплом, але й 11 млн шведських крон ($101,4 тис.). Припускають, що шанси матимуть також борці за права жінок, корінних народів чи навколишнє середовище.

Переможця оголосять уже цієї п'ятниці, а церемонія нагородження запланована в мерії Осло на 10 грудня - у річницю смерті Альфреда Нобеля.