Не пускайте в дім непроханих гостей: заборони та прикмети дня

3 жовтня за новим церковним календарем вшановують священномученика Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського.

Діонісій жив в Афінах, у I столітті. Він здобув гарну освіту і поїхав в Іліополь (Єгипет), щоб вивчати астрономію. Там, у момент розп'яття Христа він став свідком сонячного затемнення.

Коли Діонісій повернувся додому, його обрали до Верховного суду Афін, званого Ареопаг, і суддю прозвали Ареопагіт. Пізніше до суду запросили апостола Павла - він роз'яснив християнське вчення і Діонісій увірував у Христа, став послідовником Павла. Три роки суддя супроводжував апостола і після став єпископом Афінським.

Коли за часів імператора Нерона пішли гоніння на християн, то апостолів Павла і Петра стратили. Тоді Діонісій вирішив будь-що-будь продовжити їхню справу. Він, а також священнослужитель Рустик і Елевферій вирушили проповідувати в Італію, Іспанію, Німеччину, Галію (Францію). У Лютеції Галлійській (нині Париж), їх схопили і кинули до в'язниці, а після стратили.

Прикмети

Якщо цього дня сиро й туманно, а в повітрі - багато білої довгої павутини - до погожої осені, сніг піде не скоро;

суха погода стоїть - взимку буде мало снігу;

шишки низько на ялинці ростуть - морози вдарять рано, а якщо високо - то буде морозно тільки наприкінці зими;

клен і береза не скидають листя повністю - зима буде холодна.

У народному календарі 3 жовтня - свято Денис Позимній або Денисів день. За старих часів у цей день остерігалися недоброго ока і намагалися не порушувати певні заборони.

Що сьогодні не можна робити

приймати непроханих гостей - принесуть у дім біду;

говорити "ні" коханим людям - може статися сварка, а помиритися буде важко;

піднімати з підлоги загублені кимось гроші;

стригтися - волосся ростиме повільно.

Також цього дня не радять відчиняти вікна надовго - за повір'ями, через них може проникнути нечисть.

Що можна робити

Добре вранці піти до церкви, а якщо немає такої можливості - помолитися вдома. У святого Діонісія просять допомоги в сімейних справах, вихованні дітей, сил, щоб подолати життєві негаразди.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Цього дня за старих часів на підвіконнях розкладали цибулю і часник - ними відлякували нечисть. Редьку, часник і цибулю з сіллю теж потрібно з'їсти з цією ж метою - або тому, що вони допомагають протистояти сезонним застудам.

Вважається, що сни на Дениса Позимнього - віщі.

Іменини сьогодні відзначають Денис, Іван, Павло, Петро.

У церкві є дні, коли поминають покійних. Їх називають батьківськими суботами. У храмах проводять особливі служби, а віруючі відвідують кладовища.

30 вересня буде Покровська субота. Наступна - Дмитрівська батьківська субота вшановуватиметься 21 жовтня. Кузьмина субота 28 жовтня. Михайлівська субота 4 листопада. Остання у цьому році батьківська субота станеться перед Різдвяним постом 11 листопада.