Непередбачуваний Трамп може перевершити божевільного Путіна — The Hill

Непередбачуваний Трамп може перевершити божевільного Путіна — The Hill

Минулого тижня головною новиною стало заявлення Дональда Трампа про свою готовність бомбардувати Москву у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Він також заявив, що атакував би Китай, якби вони вторглися на Тайвань. Ці коментарі викликали занепокоєння, оскільки Трамп може серйозно розглядати військову акцію. Це порівняння з Дмитром Медведєвим, колишнім президентом і прем'єр-міністром Росії, який також загрожував Заходу ядерними атаками. Ніхто не може знати, наскільки серйозними є ці загрози, але і віра в раціональність Трампа і Медведєва є сумнівною.

Минулого тижня Дональд Трамп став головною новиною — і це було не визнання його винним за 34 пунктами обвинувачення на Манхеттені в четвер 30 травня. Це те, що Трамп сказав за кілька днів до цього. Згідно зі статтею у газеті Washington Post за 28 травня, колишній і, можливо, майбутній президент "припустив на заході зі збору коштів, що він би розбомбив Москву у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну". Він також сказав, що "напав би на Пекін, якби Китай вторгся на Тайвань під його керівництвом".

На диво, коментарі Трампа не викликали тривоги в американських ЗМІ, можливо, тому, що всі звикли до його обурливих заяв, які можуть означати, а можуть і не означати нічого. Але його войовничі висловлювання про Китай можуть означати, що він серйозно налаштований бомбити Москву, якщо вона знову вдасться до якоїсь кричущої форми агресії, чи то в Україні, чи деінде, вважає The Hill.

По суті, коментарі Трампа перетворили його на американський еквівалент Дмитра Медведєва, божевільного колишнього президента і прем'єр-міністра Росії, який регулярно погрожує Заходу ядерним знищенням.

Оскільки коментарі Медведєва, безсумнівно, перевіряються Кремлем, він і Путін, очевидно, грають у поганого і хорошого поліцейського, сподіваючись тримати політиків і громадськість в Європі, США й Україні в рівновазі й в страху. Ця стратегія спрацювала, оскільки Захід продовжує побоюватися, що Мєдведєв може мати це на увазі, і що ядерний Армагеддон — це фінал, який Кремль може серйозно розглядати.

"Трамп говорить за самого себе, але його готовність брязкати шаблями справді нагадує манеру спілкування Медвєдєва. За іронією долі, це порівняння водночас викликає занепокоєння і радість", — зазначає газета.

З огляду на непередбачуваність Трампа, ніхто не може знати, чи варто сприймати всерйоз його погрози бомбардувати Москву і Пекін — так само, як невідомо, чи варто сприймати всерйоз Медведєва. Швидше за все, ніхто з них також не знає напевно.

"І це, можливо, найстрашніше. Якби ми були впевнені в раціональності Трампа і Путіна, ми могли б втішатися тим, що їхнє брязкання шаблями навмисно спрямоване лише на те, щоб налякати іншого. Але, на жаль, повна впевненість була б недоречною, як визнають навіть багато їхніх прихильників", — вважає The Hill.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: