Німеччина хоче, щоб до 2030 року зелена енергетика становила 80% її енергетичного балансу

Частка відновлюваних джерел енергії в електромережах Німеччини зросла до 55%

За повідомленням Reuters, частка відновлюваних джерел енергії в електромережах Німеччини минулого року зросла на 6,6 відсоткових пунктів і становить 55% від загального обсягу.

Німеччина має амбітні плани щодо зеленої енергетики

Держава прагне досягти 80% долі зеленої енергетики у своєму енергетичному балансі до 2030 року. Вона вже відмовилася від атомної енергетики та збирається зробити те саме з вугільною енергетикою, замінюючи її газовими станціями, які використовуватимуться переважно в якості резервного джерела електроенергії.

Розподіл джерел відновлюваної енергії

За даними регулятора Bundesnetzagentur, у поновлюваних джерелах енергії офшорна вітрова енергетика складає 31,1%, сонячна енергія - 12,1%, біомаса - 8,4%. Решта 3,4% припадає на гідроенергію та інші відновлювані джерела.

Розширення потужностей та погода сприяли зростанню

Зростанню частки відновлюваної енергії сприяло розширення потужностей та сприятлива погода у 2023 році.

«Ми вперше подолали позначку в 50% для відновлюваних джерел енергії», - заявив міністр економіки Роберт Хабек у заяві. «Наші заходи щодо спрощення планування та погоджень починають набувати чинності».

Перехід до децентралізованої енергетики

Електромережі Німеччини, які фінансуються споживачами та контролюються регулятором, повинні сприяти переходу від централізованої генерації електроенергії на основі викопного палива до децентралізованих виробничих одиниць з низьким вмістом вуглецю, які базуються на використанні вітру та сонця.

Слабкий попит і пріоритет зеленої енергії

Загальне навантаження на електромережі загального користування в 2023 році впало на 5,3% до 456,8 терават-годин, що відображає слабкий попит на електроенергію та пріоритет, наданий зеленій енергії над використанням викопного палива.

Економічні проблеми Німеччини

Німеччина страждає від скорочення економічної активності, спричиненої вторгненням Росії в Україну, а також від падіння російського імпорту енергоносіїв, що спричинило значне зростання цін на енергоносії в 2022 році.

Базова ціна електроенергії на добу наперед також впала на 60% до 95,18 євро за мегават-годину, повернувшись до рівня 2021 року.