Нині – найбільш небезпечний момент для США з часів Другої світової війни

За словами сенатора Джеймса Девіда Венса з Огайо, Ізраїль має досяжну мету, тоді як Україна - ні. Однак, насправді обидві країни мають ідентичні цілі - національне виживання в умовах сусідства з ворогами, які бажають їх знищити.

Цей висновок Венса є показником того, як Республіканська партія трансформується під впливом Дональда Трампа. Якщо Трамп знову стане кандидатом на пост президента від Республіканської партії, то це означатиме, що одна з основних політичних сил у США буде має більш ізоляціоністську позицію, ніж будь-яка партія на піку ізоляціонізму у 1930-х роках.

Венс - представник давньої американської тенденції, особливо поширеної в Середньому Заході. Цю тенденцію зародив житель Огайо Роберт Тафт, який, хоч і не називав себе ізоляціоністом, висловлювався проти участі США у Європейській війні, вважаючи, що це була велика помилка.

У 1940 році Тафт програв в президентських виборах Венделлу Уілкі, який був проти допомоги Британії та Франції. Тафт також виступав проти договору НАТО, вважаючи, що це може провокувати радянський союз до війни.

Таким чином, вплив Тафта та інших ізоляціоністів допоміг створити інтернаціоналістичну зовнішню політику США, що виграла «холодну війну».

Тафт - не єдиний приклад ізоляціонізму. Багато американців прагнуть до якнайменшої участі своєї країни в зовнішніх справах. Це найбільш характерне для Півдня, де проживають потомки іммігрантів з Шотландії та Ірландії, та для Середнього Заходу, де переселенці з Європи шукали спокою від конфліктів у своїх батьківщинах.

Венс, як послідовник Трампа, є показником політичної корупції, яка поширюється в США. Якщо Трамп покине політику, то Венс та його прихильники можуть ще довго впливати на громадське життя країни.

Зараз ми стоїмо на найбільш небезпечній стадії для США з часів Другої світової війни. На сьогоднішній день є три ненадійні ядерні держави - Китай, Росія і Північна Корея. І тривожно, що Іран може стати четвертою такою державою. Американська позиція по відношенню до ролі цієї нації у світі зазнає нападу в партії, яку спасав Ейзенхауер від нерішучості Тафта.

Тепер лікуватися від ізоляціонізму буде набагато складніше. До Черчілля, який попереджав про наслідки прокрастинації, можна додати, що наслідки діяльності Венса та йому подібних можуть бути ще більш серйозними і страшними, ніж наслідки діяльності Трампа.