Новий ядерний реактор, ракета і зброя для Росії: розкрито план Кім Чен Ина

Повноцінний запуск ядерного реактора відбудеться у 2024 році

За словами глави Міноборони Південної Кореї Сіна Вон Сіка, експериментальний легководний ядерний реактор КНДР може бути повністю запущений у Йонбені влітку 2024 року. Він підкреслив, що КНДР, можливо, не буде використовувати реактор для виробництва ядерної зброї.

Він заявив: «Реактор наразі працює в тестовому режимі з метою поліпшення обладнання. Очікується, що працюватиме на повну потужність з наступного літа».

Сюди також додавши информацию про те, що Сеул зафіксував спуск води з реактора у літо 2023 року, в якості його охолодження. Щоб його повністю ввели в експлуатацію, потрібен ще один рік. Сін Вон Сік висловив сумнів щодо використання КНДР реактора для отримання плутонію для ядерної зброї, вказавши, що історично це не було практиковано. Він також відзначив, що реактор може бути використаний для виробництва тритію, який є ключовим матеріалом для водневих бомб.

Торгівля зброєю між КНДР і Росією

У зв'язку з триваючою торгівлею зброєю між КНДР і Росією, Сін повідомив, що його відомство виявило ознаки відправки приблизно 5 тисяч контейнерів військового обладнання або боєприпасів з КНДР до Росії. Миністр також зазначив, що у листопаді було доставлено близько 2 тисяч контейнерів після зустрічі лідера КНДР Кім Чен Ина з президентом Росії Володимиром Путіним.

Прогнозовані стратегічні провокації

Сін також передбачив, що КНДР проведе «стратегічні провокації» у новому році, щоб вплинути на президентські вибори в США в листопаді. Він зазначив, що є ознаки активності щодо запуску твердопаливних міжконтинентальних і балістичних ракет середньої дальності. Останній раз КНДР запустила твердопаливну міжконтинентальну балістичну ракету Hwasong-18 18 грудня.

Східноазіатське напруження

Зазначимо, що Кім Чен Ин наказав своїй армії та промисловості зброєприпасів і сектору ядерної зброї прискорити підготовку до війни. Він закликав протистояти тому, що назвав «конфронтаційними кроками» Сполучених Штатів. Цю інформацію опублікувало KCNA, північнокорейське державне новинне агентство.