Обіцяні Україні Нідерландами винищувачі F-16 скоро прибудуть до Румунії - Рютте

За два тижні до навчального центру в Румунії прибудуть винищувачі F-16, які Нідерланди передадуть Україні, щоб посилити протиповітряну оборону та протистояти російській агресії.

Після цього розпочнуться навчання українських пілотів. Про це розповів прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським.

Це означає, що незабаром заплановані курси підготовки українських пілотів, які будуть на цих літаках летіти, - підкреслив Рютте.

Крім того, Нідерланди нададуть Україні патрульні катери для забезпечення безпеки альтернативного морського коридору для експорту зерна.

"Нідерланди будуть продовжувати підтримувати Україну перед російською агресією стільки, скільки це буде потрібно. Ситуація в Ізраїлі та Газі не відволікає нашу увагу від України. Протистояння російській агресії є нашим основним пріоритетом як для України, так і для безпеки Європи загалом. Я це ще раз підтвердив президенту Зеленському під час відеоконференції", - написав Рютте у Twitter.

Нідерланди також передадуть Україні додаткові ракети для систем протиповітряної оборони Patriot. Про це говорили під час розмови між президентом Володимиром Зеленським і прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Лідери також обговорили подальші можливі кроки стосовно коаліції F-16, де Нідерланди є лідером, і інші аспекти оборонної співпраці.