Однопартієць Меркель оскандалився заявою про біженців

У Німеччині однопартієць колишньої канцлерки Ангели Меркель, лідер "Християнсько-демократичного союзу" (ХДС) Фрідріх Мерц зробив скандальну заяву щодо біженців.

За його словами, шукачам притулку у Німеччині набагато простіше потрапити на прийом до стоматолога, ніж німецьким громадянам. Про це повідомляє Spiegel.

"Люди шаленіють, коли бачать, що 300 тис. прохачів притулку отримують відмову у прихистку. Але не залишають країну, і отримують повну допомогу. Вони сидять у лікаря і ремонтують свої зуби, а німецькі громадяни, які живуть по сусідству, не отримують запис на прийом", ‒ сказав Мерц в ефірі телеканалу Welt-Talk.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Після цього він наразився на критику німецьких політиків. Так, очільник Тюрингії Бодо Рамелов сказав, що Мерц такими заявами "робить справу" правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" й підсилює наративи, які вони просувають. Це відволікає увагу від реальних проблем німецької системи охорони здоров'я.

А лідерка Партії зелених Рікарда Ленг звинуватила лідера ХДС у навмисному налаштуванні груп одна на одну та поширенні неправдивої інформації.

Водночас на захист Мерца виступили його однопартійці. Зокрема, очільник землі Північний Рейн-Вестфалія Гендрік Вюст заявив, що Мерц лише хотів привернути увагу до загального тягаря, який лягає на державу, суспільство та соціальні системи через різке зростання нелегальної міграції.

Німеччина планує вдвічі скоротити федеральну допомогу для покриття витрат на прийом та інтеграцію біженців. 25 вересня Берлін поінформував регіони, що виділить максимум 1,7 млрд на підтримку витрат на біженців у 2024 році, в порівнянні з 3,75 млрд у 2023 році.

Це відбувається на тлі того, що багато українців переїздить задля кращих умов з Польщі до Німеччини.