Підприємства зобов'язали інформувати ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток і звільнилися

Підприємства зобов'язали інформувати ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток і звільнилися

Підприємства повинні невідкладно інформувати ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток, та працівників, які написали заяви про звільнення.

Як передає "Хвиля", про це йдеться у матеріалі Судово-юридичної газети.

Так, відповідно до статті 42 закону про військовий обов'язок керівники, інші посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від підпорядкування та форми власності, винні у порушенні правил військового обліку громадян України, взяття на військовий облік, мобілізаційної підготовки та мобілізаційної готовності, прибуття за викликом ТЦК несуть відповідальність згідно із законом.

Як зазначається, штраф для підприємств встановлено статтею 210-1 КУпАП, і він може накладатися на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об'єднань за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Наприклад, директора ТОВ постановою начальника ТЦК було притягнуто до адміністративної відповідальності – штрафу у розмірі 5100 грн за ч. 2 ст.210-1 КУпАП, оскільки вона приймала на роботу громадян, які є військовозобов'язаними, без військово-облікового документа (справа №686 /3272/24).
В іншій справі №754/128/24 ТЦК оштрафував жінку-кадровика Держстату на 5100 гривень за те, що вона не забезпечила явку працівника.
Тим часом, у справі №480/12056/23 директор підприємства отримав від ТЦК розпорядження, за яким мав здійснити оповіщення військовозобов'язаних працівників, які перебувають на військовому обліку за своїм офіційним місцем роботи у ТОВ, та забезпечити їх явку до ТЦК. У зв'язку з неприйняттям заходів щодо виконання розпоряджень ТЦК на директора ТОВ було складено протокол про адміністративне правопорушення.

Мобілізація в Україні

Відповідно до постанови Кабміну №560 від 16 травня керівники підприємств, установ, організацій з отриманням розпорядження відповідного голови (начальника) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації) або відповідного керівника районного (міського) ТЦК про проведення заходів щодо мобілізації або виклику резервістів та військовообов'язків:

  • видають наказ керівника підприємства (установи, організації) про проведення оповіщення резервістів та військовозобов'язаних, в якому зазначаються підстава та мета видання, перелік осіб, які підлягають повідомленню, дата, час та місце їх прибуття, способи доставки до ТЦК, який направив розпорядження, відповідальні особи за здійснення оповіщення, порядок здійснення контролю за оповіщенням та прибуттям військовозобов'язаних, інші питання;
  • організують через відповідальних осіб повідомлення у робочий час працівників підприємства шляхом вручення повісток під їх особистий підпис;
  • здійснюють на підприємстві інформаційне забезпечення призову резервістів та військовозобов'язаних військової служби під час мобілізації;
  • повідомляють письмово у 3-денний термін ТЦК про результати оповіщення та виконання резервістами та військовозобов'язаними вимогами законодавства;
  • забезпечують прибуття резервістів та військовозобов'язаних шляхом їх перевезення від підприємства (установи, організації) до пунктів збору районних (міських) ТЦК або військових частин або звільнення їх від виконання обов'язків з урахуванням часу, необхідного для прибуття до ТЦК, та у разі потреби часу на зворотний шлях;
  • невідкладно інформують відповідний ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток, та працівників, які написали заяви про звільнення.

Крім того, постанова визначає, що вручати повістки можуть представники підприємств, установ, організацій – на території підприємств (установ, організацій) та у місцях виконання працівниками робіт (обов'язків).

Призначення представників підприємств, уповноважених вручати повістки, провадиться наказом відповідного керівника, який є підставою для видачі посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки.

На додаток до цього за місцем роботи резервісти та військовозобов'язані можуть бути оповіщені:

  • представниками ТЦК;
  • групами оповіщення, до складу яких можуть включатися представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), підприємства (установи, організації), ТЦК та поліцейські.

Керівники підприємств з одержанням розпорядження голови (начальника) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації) або керівника районного (міського) ТЦК видають накази про призначення осіб до складу груп оповіщення та забезпечують їх участь у заходах оповіщення.

Порядки повідомлень представниками підприємств, установ, організацій доставляються керівнику підприємства разом із розпорядженням керівника ТЦК про проведення заходів оповіщення.

Виходячи з п. 47 постанови КМУ від 30 грудня 2022 р. №1487 у разі отримання розпоряджень ТЦК щодо оповіщення призовників, військовозобов'язаних та резервістів про

Читайте також: