Партнери вже не можуть надавати Україні зброю зі своїх запасів ‒ Politico

У західних партнерів закінчуються запаси озброєнь, які вони можуть надати Україні без загрози власній безпеці.

Тому Україна намагається швидше розгорнути спільне з партнерами виробництво зброї. Про це повідомляє Politico з посиланням на власні джерела.

Видання зазначає, що на Форумі оборонних індустрій, який проходив у Києві 29 вересня, основний "меседж" був чітким: "Україна відкрита для бізнесу".

За інформацією журналістів, Україна "виявила, що у деяких партнерів закінчуються запаси зброї", а фінансова допомога виділяється "дедалі обережніше".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Один європейський чиновник на умовах анонімності заявив, що країни-партнери більше не можуть продовжувати надавати зброю зі своїх запасів. За його словами, було надано усе, що можливо "без загрози власній безпеці". Однак, за даними джерела, попри це, все ще є "потужна громадська та політична підтримка України" у її протистоянні російській агресії.

Один з представників адміністрації президента США Джо Байдена також зазначив, що після 18 місяців інтенсивних бойових дій, європейські запаси вичерпуються, хоча "зростає надія", що країни зможуть співпрацювати для того, аби "знайти більше рішень".

"Нас би хвилювало, якби наші партнери нічого з цим не робили. Але в усьому світі є прагнення працювати разом і зміцнювати наші промислові бази", - сказав співрозмовник Politico.

Керівний партнер COSA Intelligence Solutions у Києві Павло Верхняцький заявив, що це є "питанням виживання", оскільки Україна покладається на пожертви від партнерів, підтримка яких може припинитися "лише через одні вибори".

Основні зусилля України нині спрямовані на укладення угод про спільне з партнерами виробництво, яке допоможе спершу "розвинути можливості в регіоні, а потім, коли це можливо, у самій країні".

У суботу, 30 вересня, у Києві відбувся перший Форум оборонних індустрій. Він був дуже успішний, сказав президент України Володимир Зеленський. За його словами, новий формат з оборонними компаніями це альянс оборонних індустрій має вже 38 компаній-учасниць. Вони представляють 19 країн світу.

Загалом, за словами президента, у Форумі взяли участь більше ніж 250 компаній.