Південна Африка відкликає дипломатів із Ізраїлю

Південно-Африканська республіка відсторонює своїх дипломатів від відносин з Ізраїлем, щоб проаналізувати свої стосунки з країною в контексті зростання числа цивільних жертв у війні з ХАМАС. Про це повідомляє агентство Reuters.

Міністр закордонних справ ПАР, Наледі Пандор, заявила, що такий відзив дипломатів є «нормальною практикою». Вона також підкреслила, що це робиться для того, щоб визначити, «чи маєте ви потенціал для надання допомоги і чи можна підтримувати подальші відносини в усіх відношеннях».

У ПАР немає посла в Ізраїлі. За словами міністра закордонних справ, ПАР «надзвичайно турбується через вбивства дітей та невинних цивільних» на палестинській території.

«Ми вважаємо, що дії Ізраїлю стали колективним покаранням», - сказала вона, додавши, що ПАР продовжуватиме закликати до всеосяжного припинення вогню в Палестині.

Нагадаємо, посол США в Південній Африці, Рубен Брігеті, повідомив, що Південно-Африканська Республіка постачала боєприпаси до Росії за допомогою корабля, який в грудні минулого року пришвартувався до військово-морської бази Саймонстаун у Кейптауні. США зафіксували приплив вантажного корабля до військово-морської бази Саймонстаун з 6 по 8 грудня 2022 року. У Вашингтоні впевнені, що представники ПАР завантажували зброю і боєприпаси на цей корабель, який потім вирушив до РФ.