Подайте милостиню і не хваліться: що означають головні заборони у день Фоми

6 жовтня в Україні святкують день святого Фоми, який був одним з апостолів Христа. Фома народився в місті Панеада на Галілеї і працював простим рибалкою, поки не почув проповідь Христа. Після цього він вирішив піти за Ісусом і стати одним із Його учнів.

Фому називали "Невірючим", через те, що він не повірив в Христове воскресіння, поки не побачив Його рани від цвяхів. Коли Ісус з'явився перед Фомою і показав свої рани, Фома повірив. Ісус сказав йому: "Ти повірив, бо побачив Мене; але щасливі ті, хто не бачив, але вірить".

Після цього Фома почав ще активніше проповідувати про Христа. Він заснував церкви в різних країнах, таких як Палестина, Парфія, Месопотамія, Ефіопія та Індія. Але в Індії його взяли в полон за те, що навернув на віру сина правителя і його дружину. В Індії також зберігаються його святі реліквії, а також в Угорщині, Італії і на Афоні.

За переказами, на цьому дні мають місце деякі прикмети. Наприклад, якщо 6 жовтня є туман, то врожай буде великим. Якщо у цей день бур'ян виріс високий, то зима буде сніжною, а якщо в лісі майже немає грибів, то зима буде дуже холодною.

В українському народному календарі 6 жовтня - це Фомин день або Фома Хлібник. У цей день люди роблять запаси на зиму, наповнюють свої сторожі та погреби продуктами. Також цього дня є деякі заборони: не можна бути лінивим, базікати даремно, переїдати і хвалитися своїми багатствами. Також не повинно бути відмови в милостині або хлібі нужденним, оскільки людина може сам опинитися у бідності.

Апостолу Фомі моляться як покровителю чесного достатку і всіх працьовитих людей. За старим звичаєм, в цей день пекли коровай або хліб і дарували його хворим, вірячи, що це може вилікувати навіть найважчі недуги. Також варто зробити запаси на зиму і з'їсти шматочок хліба на сніданок, тоді весь рік в домі буде щастя.

У жовтні також вшановують пам'ять інших святців, таких як апостол Лука, апостол Матвій та священномучениця Анастасія Римлянка.

7 жовтня вшановують мучеників Сергія і Вакха, 8 жовтня преподобної Пелагії Антіохійської.