Польський шахіст відмовився тиснути руку росіянину на Чемпіонаті світу (відео)

На Чемпіонаті світу зі швидкісних шахів в Польщі, шахіст Ян-Кшиштоф Дуда відмовився потиснути руку своєму російському супернику, оскільки вважає його підтримником війни в Україні та Володимира Путіна. Таке рішення поляка викликало значну реакцію у мережі."

Інцидент стався в грудні на турнірі в Самарканді, коли російський шахіст Денис Хісматулін простяг руку Дуді перед початком гри, але той відмовився потиснути її через російській агресії в Україні.

"Сама то рука чи будь-яка інша рука, але я не можу дотикатися російських шахістів, які підтримують Путіна і війну в Україні. Це важливо для мене", - заявив Дуда.

Таким чином, Ян-Кшиштоф Дуда свідомо порушив правила турніру, але у кінці гри виявилось, що партія закінчилася внічию.

Це не перший випадок, коли спортсмени виражають свою незгоду через політичні погляди своїх суперників. Раніше, бельгійська тенісистка Марина Заневська відмовилася від рукостискання з Аріною Сабаленко, оскільки спортсменка відома своїми симпатіями до Лукашенка та ігнорує вторгнення Росії в Україну.

Крім того, Ольга Харлан, лідерка збірної України з фехтування, була дискваліфікована з Чемпіонату світу після відмови потиснути руку російській суперниці Анні Смірновій.