Прем'єр-міністр Фінляндії попередив про гібридні загрози з боку Росії — ЗМІ

Прем'єр-міністр Фінляндії попередив про гібридні загрози з боку Росії — ЗМІ

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що Росія веде атаку на ЄС на різних фронтах, з блокуванням GPS сигналів до використання мігрантів для тиску на країну, і ЄС повинен краще реагувати на це.

Про це він заявив в інтерв'ю Politico.

У регіоні Балтійського моря спостерігалися серії збоїв в роботі GPS систем, і за вказівкою слідчих, джерело цих збоїв знаходиться в Росії. Авіакомпанія Finnair припинила польоти до міста Тарту, Естонія, через перешкоди, а естонська влада звинувачує в цьому Росію. Крім того, Росія направила сотні мігрантів через кордон з Фінляндією, що змусило Гельсінкі закрити кордон.

"Ми повинні визнати, що Росія змінила свою поведінку. Росія агресивна, використовує всі види гібридних інструментів проти Заходу, проти Європи", - сказав Орпо у відеоінтерв'ю зі свого офісу в Гельсінкі.

У середу, 22 травня, міністерство оборони Росії односторонньо запропонувало розширити свої територіальні води у Балтійському морі на кордоні з Фінляндією та Литвою.

"Росія не зв'язувалася з Фінляндією на цю тему. Фінляндія вчиняє згідно звичайно: спокійно і на основі фактів", - заявив Орпо.

Прем'єр-міністр Фінляндії закликає ЄС зміцнити свою здатність реагувати на загрози з боку Росії. Він хоче, щоб наступний Стратегічний порядок денний ЄС, який визначає пріоритети блоку на 2024-2029 роки, включав пропозицію Фінляндії про створення Союзу готовності ЄС. Ідея полягає в використанні досвіду Фінляндії для підвищення стійкості ЄС в цілому.

"Союз готовності стосується не тільки Росії або підготовки до війни, "загрозами також можуть бути пандемії, екологічні кризи, енергетичні кризи й інше", - зазначив Орпо.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: