Президент Міжнародного олімпійського комітету пояснив, чому допустив РФ до Олімпіади

Томас Бах, керівник Міжнародного олімпійського комітету, став захищати рішення дозволити російським і білоруським спортсменам взяти участь на Олімпійських іграх 2024 року, незважаючи на повномасштабну війну проти України. Він висловив підтримку ідеї про унікальну відповідальність російського уряду за конфлікт з Україною. Зауваживши, що агресія РФ - це не єдиний збройний конфлікт на планеті.

Бах стверджує, що індивідуальні атлети не можуть нести відповідальність за дії своїх урядів. Він зауважує, що ця війна - одна з 28 військових конфліктів, які тривають у світі, і всі інші спортсмени змагаються в мирних умовах.

Крім цього, глава МОК відхиляє загрози бойкоту майбутніх літніх Ігор. Натомість він дозволяє країнам, які не згодні з поверненням росіян та білорусів, мати "відмінні політичні погляди". Це заява Баха була зроблена на Глобальному форумі ООН у справах біженців і має цинічний підтекст.

Олімпійські ігри відбудуться в липні-серпні 2024 року. Росія і Білорусь не будуть брати участь у командних змаганнях. Однак Міжнародний олімпійський комітет допустив російських та білоруських спортсменів до Ігор 2024 року в Парижі у нейтральному статусі. Вони зможуть брати участь лише у особистих змаганнях, а не як частина команди.

Раніше Україна бойкотувала змагання, в яких були допущені російські та білоруські спортсмени. Однак, влітку Мінмолодьспорту скасувало рішення про відкликання українських спортсменів з таких змагань, тому українські атлети змагаються разом з нейтральними спортсменами.

Виконувач обов'язків міністра молоді та спорту України Матвій Бідний також висловив свою думку щодо рішення Міжнародного олімпійського комітету дозволити росіянам та білорусам взяти участь в Олімпійських іграх 2024 року в нейтральному статусі.