Призов до армії: українцям нагадали, з якими хворобами звільняють від мобілізації

Призов до армії: українцям нагадали, з якими хворобами звільняють від мобілізації

Українцям нагадали, з якими хворобами звільняють від мобілізації.

Як передає "Хвиля", про це йдеться у ст. 23 Закону України №3543-XII.

Так, в Україні триває військовий стан та загальна мобілізація, яку продовжили поки що до 13 травня 2024 року. Зазначимо, що у цей період усі чоловіки призовного віку, які за рішенням військово-лікарської комісії визнані придатними до військової служби, можуть отримати мобілізаційне розпорядження.

Однак є перелік хвороб, які є підставою для винесення рішення ВВК про непридатність та звільнення від мобілізації. Це випливає із ст. 23 Закону України № 3543-XII "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та Додаток 1 Положення про військово-лікарську експертизу у ЗСУ".

При цьому військовозобов'язані, які мають проблеми зі здоров'ям, у період дії воєнного стану поділяються на дві категорії:

обмежено придатні – можуть бути призвані за необхідності з обмеженням переліку місць та спеціальностей, за якими проходитимуть військову службу;

непридатні до військової служби – знімаються з військового обліку.

До того ж у деяких випадках може бути призначено повторне проходження ВЛК через шість місяців для підтвердження здоров'я військовозобов'язаного.

Мобілізація в Україні

А ось повністю непридатними до військової служби визнаються особи, яким поставлено діагноз:

  • активний прогресуючий туберкульоз із розпадом легеневої тканини;
  • активний, прогресуючий туберкульоз інших органів (крім легень);
  • тяжкі форми вірусних гепатитів із значним порушенням функцій організму, що важко піддаються лікуванню;
ВІЛ з імунною декомпенсацією у IV стадії.

У свою чергу виявлені інфекції, що передаються статевим шляхом (сифіліс, гонорея, хламідіоз, трихомоніаз та ін.) є підставою для рішення ВЛК про тимчасову непридатність та повторне проходження медкомісії після лікування.

У разі виявлення інших інфекційних та паразитарних захворювань ВЛК може визнати військовозобов'язаного обмежено придатним або відстрочити його мобілізацію для проходження лікування.

Новоутворення, що звільняють від мобілізації

Онкологічні захворювання можуть бути причиною визнання непридатності лише у тяжких випадках із значним порушенням функцій організму:

  • злоякісні новоутворення з метастазами та неоперабельний стан;
  • прогресуючі онкологічні хвороби лімфоїдної тканини, крові та споріднених з ними тканин із значними змінами у складі крові (лімфогранулематоз, мієлома, лейкози, мієлодиспластичний синдром тощо);
  • доброякісні пухлини будь-якої локалізацій із значними порушеннями функцій організму.

Також військовозобов'язані у післяопераційному стані або в період реабілітації після променевої чи хіміотерапії визнаються тимчасово непридатними. Таким особам призначається повторне проходження ВЛК після завершення курсу лікування та реабілітації.

Військовозобов'язані, у яких діагностовано новоутворення (злоякісні чи доброякісні), які не викликають значного порушення функцій організму, під час воєнного стану визнаються обмежено придатними.

Хвороби крові та кровотворних органів, які звільняють від мобілізації

У більшості випадків військовозобов'язані із захворюваннями крові та кровотворних органів визнаються обмежено придатними.

Рішення про тимчасову непридатність із повторним проходженням ВЛК приймається після хірургічних втручань. Цілком непридатними визнаються лише ті особи, стан яких діагностується як швидко прогресуючий і декомпенсований (зі значним порушенням функцій органів і систем).

Мобілізація в Україні

Хвороби нервової системи, що звільняють від мобілізації

Військовозобов'язані з патологіями нервової системи визнаються непридатними до військової служби у випадках швидко прогресуючих та значних порушень функцій: